• Razpored krožkov, tečajev in delavnic za študijsko leto 2023/24

Mesečnim obvestilom prilagamo razpored krožkov, tečajev in delavnic, ki se bodo odvijale v tem študijskem letu. Za nekatere nove skupine še ni dovolj prijavljenih, zato vpis podaljšujemo do konca oktobra.

Skupine, ki še nimajo animatorja, naj si animatorja izberejo na prvem srečanju. Vabljeni, da obiščete skupine na enem od prvih srečanj in se tako lažje odločite za vpis.

 

Dodatna obvestila glede novih dejavnosti:

 • JOGA: Prvo srečanje nove dejavnosti bo v sredo, 11. 10., ob 10. uri v dvorani.
 • POTOPI SE V GLASBO – ČAROBNOST ZVOKOV: Ljubitelje glasbene umetnosti vabimo na prvo srečanje nove skupine, ki bo v sredo, 11. 10., ob 17. uri v učilnici.
 • UMETNOSTNA ZGODOVINA: Po nekaj letih premora obujamo krožek Umetnostna zgodovina, ki bo potekal enkrat mesečno pod mentorstvom Tanje Cigoj, višje kustosinje pedagoginje Pilonove galerije. Datum prvega srečanja bomo prijavljenim sporočili naknadno zaradi odsotnosti mentorice.

 

 • Spoznavanje narave: Debeli rtič in Ankaran

v četrtek, 5. 10. 2023, z odhodom ob 8.30 izpred avtobusne postaje v Ajdovščini, prihod med 14. in 15. uro

Na tokratnem srečanju bomo obiskali Krajinski park Debeli rtič in si ogledali slani travnik pri sv. Katarini pri Ankaranu.

Dobimo se na avtobusni postaji Ajdovščina ob 8.30. Prevoz z minibusom. Pot ni zahtevna, lahko pa za hojo ob obali vzamete palice. Malica iz nahrbtnika.

Strošek prevoza: 17 EUR (ob prijavi 20 oseb), oziroma 22 EUR (ob prijavi 15 oseb)

Prijave sprejema mentorica Irena Breščak na številki 031 412 702 do torka, 3. 10., do 12. ure.

 

 • Krajši pohod: Okolica Dobravelj

v petek, 6. 10. 2023, zbirno mesto ob 8. uri na parkirišču za gradom

Na drugem krajšem pohodu se bomo z zbirnega mesta odpeljali do Dobravelj, na semaforju zavili levo in parkirali na parkirišču ob železniški postaji. Od tu se bomo odpravili peš proti Skriljam do zaselka Bajči, levo proti Potočam, prečkali magistralno cesto in nadaljevali po dobravski Dobravi skozi zaselek Hrobači mimo cerkve sv. Petra do hiše našega pohodnika in gostitelja Frankota Žgavca. Tu je predviden malo daljši postanek, da bomo lahko ob obloženi mizi z njim tudi nazdravili ob njegovem 70. jubileju. Franko, iskrena hvala za povabilo in gostoljubje v imenu vseh pohodnikov.

Pot je tokrat dolga 6 km in je zelo lahka, z le enim kratkim in blagim klancem, zato je primerna za vse. Lepo vabljeni dragi pohodniki, da bomo tudi tokrat skupaj preživeli en lep petkov dopoldan.

 

 • Sprehodi

v torek, 10. 10. 2023, zbirno mesto ob 8. uri na parkirišču za gradom

Na pobudo članov smo razpisali novo pohodniško skupino Sprehodi, v okviru katere bodo organizirani kratki pohodi (3 do 5 km) z vmesnimi postanki, primerni tudi za tiste člane, ki se Mostovih daljših in krajših pohodov ne zmorejo več udeleževati. Potekali bodo enkrat mesečno ob torkih.

Z zbirnega mesta za gradom nas bo pot peljala ob Hublju proti Napoleonovemu mostu v Dolenjah. Tempo hoje bo počasen, z vmesnimi postanki za predihavanje in z malo telovadbe, če bo za to želja pohodnikov. Glede na skupino pohodnikov in njihovo zmogljivost se bomo med samim pohodom dogovorili do kje nas bo peljala pot, da ne bo za nekatere prenaporno.

Lepo vabljeni, da se nam pridružite vsi, tudi tisti manj hitri, ki si želite druženja in radi kaj naredite za svoje zdravje. Več kot nas bo, lepše nam bo.

Ker je to nova skupina in vas morda zanima kaj več, lahko pokličete za dodatne informacije mentorico Vesno Bratina na številki 031 743 006. Prijave na Sprehod pa niso potrebne.

 

 • Zgodovinska potepanja: Domžale in Kamnik

v četrtek, 12. 10. 2023, z odhodom ob 7. uri izpred avtobusne postaje v Ajdovščini, prihod med 18. in 19. uro

Zgodovinska potepanja nas v oktobru vabijo v Domžale in Kamnik. V Slamnikarskem muzeju se bomo najprej seznanili s 300-letno tradicijo slamnikarstva na domžalskem. Na prelomu v 20. st. je na domžalskem območju obratovalo okoli 25 večjih in manjših slamnikarskih obratov, ki so zaposlovali okoli 1000 delavk in delavcev. Spoznali bomo postopek izdelave slamnika, od pletenja slame do končnega izdelka. Sledil bo še sprehod z vodnikom po Domžalah in spoznavanje najzanimivejših umetnostnozgodovinskih točk kraja in občine, ki je nekoč veljala za obrtnikom in malim podjetjem najprijaznejša občina.

Pot bomo nadaljevali v Kamnik, srednjeveško mesto s kar dvema gradovoma, je upravno, kulturno, turistično in industrijsko središče pod južnimi obronki Kamniških Alp. Titan, Eta, Svilanit, Stol, Utok so samo nekatera imena nekoč cvetoče kamniške industrije. Katera so še ostala? Mesto skriva kar nekaj zgodovinskih in umetnostnih biserov, ki nam jih bo odkrival lokalni vodnik, na koncu bomo obiskali še muzej v rojstni hiši Rudolfa Maistra.

Stroški ekskurzije so 25 EUR/osebo (ob udeležbi 40 oseb) in zajemajo prevoz, vstopnine in vodenje po Domžalah ter Kamniku. Prijave sprejema animatorka do vključno torka, 10. 10., do 12. ure.

 

 • Kolesarjenje: Po tematski poti VIPava

Izvedbo prvega kolesarskega izleta nam je preprečilo slabo vreme, zato bomo ponovno poskusili z razpisom v soboto, 14. 10. 2023, zbirno mesto ob 8. uri na parkirišču pred Supernovo v Ajdovščini.

S parkirišča se bomo odpeljali v smeri proti Dolenjam, čez Napoleonov most do Slapa in Vipave. Nazaj se bomo vračali po tematski poti po desnem bregu Vipave. Pot je dolga cca. 19 km in poteka pretežno po ravnini.

V primeru dežja izlet odpade. Vsi prijavljeni boste dodatno obveščeni o programu izleta preko elektronske pošte ali SMS sporočila teden dni pred izletom. Program bo objavljen tudi na oglasni deski in na spletni strani društva.

 

 • Pohodništvo: Sedevčičeva pot

Naslednji pohod načrtujemo v soboto, 21. 10. 2023. Pohod po znani Sedevčičevi poti na Banjški planoti je lahek, brez velikih vzponov v čudoviti naravi. O programu pohoda bomo prijavljene pravočasno obvestili preko elektronske pošte ali SMS sporočila. Program bo objavljen tudi na naši oglasni deski in na spletni strani društva.

 

 • Brezplačna delavnica s področja digitalnih kompetenc

Vabimo vas na brezplačno in praktično delavnico s področja digitalnih kompetenc, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Ljudsko univerzo Ajdovščina. V sklopu prve 10-urne delavnice bomo osvojili osnovno znanje uporabe (pametnega) telefona.

Delavnica bo potekala trikrat po 2–3 ure, in sicer v ponedeljek, 23. 10., sredo, 25. 10., in petek, 27. 10., od 9. ure dalje v ateljeju Društva Most.

V novembru načrtujemo še eno 10-urno delavnico. Na voljo je omejeno število mest, zato so obvezne prijave. Prijavite se lahko v pisarni društva v času uradnih ur ali po telefonu 051 205 242 do vključno ponedeljka, 16. 10., do 12. ure.

 

 •  Delavnica aranžiranja cvetja

v petek, 27. oktobra 2023, ob 9. uri v dvorani MOST

Izdelovali bomo jesenske cvetlične aranžmaje in nagrobne ikebane. S seboj prinesite cvetje in material, ki ga želite aranžirati ter vse ostale pripomočke (gobo, posodo, vrtne škarje …). Delavnico bo vodila Marija Trošt.

 

 • Spet v kino

v petek, 27. 10. 2023, ob 18. uri v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini

Začenjamo s ciklom SPET V KINO. V tem študijskem letu si bomo ogledali tri filme, ki nas bodo vrnili v našo dobo, ko je bil ogled filma v kinodvorani še velik dogodek. Vabimo vas, da si vzamete čas v petek, 27. 10., ko si bomo ogledali prvi film Cherbourski dežniki. Francosko-nemški film je bil posnet leta 1964 in prikazuje radosti in pasti mladih zaljubljencev. Je eden najbolj dovršenih evropskih muzikalov, ki nas potegne v svet nasičenih prizorov in prežetost s petjem. Film je bil večkrat na lestvici najboljših filmov vseh časov. Prijav ni, povabite prijatelje, ne glede na članstvo v Mostu, prispevek 1 EUR za najem filma. Vabljeni.

 

 • Delavnice Centra za krepitev zdravja

V prihodnjih mesecih bomo v sodelovanju s CKZ organizirali več delavnic in predavanj o krepitvi zdravja: zvišan krvni tlak, zvišan krvni sladkor, preprečevanje padcev starejših …Več informacij bo objavljenih v mesečnih obvestilih, na oglasni deski in na spletni strani.

Članarino za študijsko leto 2023/24 lahko podaljšate v pisarni društva v času uradnih ur ob ponedeljkih (od 10. do 12. ure), četrtkih (od 13. do 14. ure) ali pri animatorju na prvem srečanju vaše skupine. Članarina za študijsko leto 2023/24 znaša 15 EUR. Prijavnice in programska knjižica so na razpolago ob vpisu.

Naša mesečna obvestila, najave dogodkov in članke o izvedenih pohodih, ekskurzijah in ostalih zanimivih dejavnostih si boste lahko prebrali tudi na naši novi spletni strani. Vabljeni na obisk na www.drustvo-most-ajdovscina.si

 

Stane Kodele, predsednik Društva MOST

Ajdovščina, 29. 9. 2023