• Slovesna prireditev ob 25-letnici društva

v četrtek, 30. 11. 2023, ob 18. uri v Dvorani prve slovenske vlade

Vabimo vas na osrednjo prireditev ob praznovanju 25-letnice društva. Poleg kulturnega programa v dvorani bodo na bogati razstavi v preddverju dvorane razstavljali svoja dela članice in člani Ustvarjalnih delavnic – Kamnoseške skupine Manče, Likovnih delavnic, Klekljanje, Kvačkanje in Ustvarjanje z glino.

Prireditvi bo sledilo družabno srečanje ob prigrizku. Prisrčno vabljeni vsi, povabite tudi svoje prijatelje in znance.

V sklopu praznovanja 25-letnice pripravljamo razstavo izdelkov tudi v izložbi v pritličju bivše blagovnice Nanos v Ajdovščini.

 • Soglasje k imenovanju za častne člane Društva MOST

Upravni odbor društva je predlagal, da se članom društva podeli častno članstvo na slovesni prireditvi ob 25-letnici društva. Častne člane se po Statutu lahko imenuje s sklepom skupščine društva. Ker bi bilo nesmiselno sklicevati skupščino samo za potrditev predloga, se poslužujemo načina korespondenčne skupščine. V tem primeru dajemo vsakemu članu možnost, da predlog potrdi, oziroma ga zavrne. Če zavrnitve ne bo do četrtka, 9. 11. 2023, bomo predlog smatrali za sprejet. Za nove častne člane društva upravni odbor predlaga Doro Furlan, Klaro Štrancar in Marjana Polanca, za častno predsednico društva pa upravni odbor predlaga Marijo Brecelj.

 • Dodatne informacije glede novih dejavnosti v študijskem letu 2023/24

PLES POSAMEZNO ZAČETNA SKUPINA: Zaradi velikega interesa za to vrsto plesnih vaj smo razpisali še eno skupino. Srečanja začetne skupine potekajo vsak petek od 15.00 do 16.30 v dvorani.

FRANCOŠČINA – OBNOVITVENI TEČAJ: prvo srečanje bo v torek, 7. 11. 2023, ob 15. uri v učilnici, tečaj bo vodila Maura Arh.

NEMŠČINA ZA ZAČETNIKE: prvo srečanje bo v sredo, 8. 11. 2023, ob 15. uri v učilnici, tečaj bo vodila Irena Rustja.

ITALIJANŠČINA OD ZAČETKA: vsako sredo od 9.00 do 10.30 v ateljeju

JOGA: vsako sredo od 10.00 do 11.15 v dvorani

POTOPI SE V GLASBO – ČAROBNOST ZVOKOV: vsako 2. in 4. sredo v mesecu ob 17. uri v učilnici

VIPAVSKA SVETLOBA – FOTOGRAFSKI KROŽEK: o prvem srečanju tega krožka vas bomo naknadno obvestili.

Vsem skupinam se še vedno lahko pridružite. Vabljeni.

 • Umetnostna zgodovina: Ogled Galerije Avgusta Černigoja v Lipici

v ponedeljek, 6. 11. 2023, z odhodom ob 9.30 izpred avtobusne postaje v Ajdovščini, prihod okrog 12.30

Drugo srečanje slušateljic in slušateljev programa umetnostna zgodovina bomo izvedli v Lipici, kjer se nahaja Galerija Avgusta Černigoja.

V letošnjem letu se spominjamo 125. obletnice rojstva umetnika konstruktivista Avgusta Černigoja, ki je kot edini slovenski umetnik obiskoval znamenito umetniško šolo Bauhaus. Leto dni po njegovi smrti, leta 1986, so na umetnikovo željo odprli galerijo v Lipici, ki si jo bomo ogledali z vodstvom. Likovnim zgodbam Černigojeve zbirke v Lipici bomo na poti iz Ajdovščine dodali še širši kontekst avantgardne umetnosti.

Cena avtobusnega prevoza bo 23 EUR (ob udeležbi 15 oseb), v primeru manjšega števila prijavljenih bo cena višja.

Prijave sprejemamo do vključno četrtka, 2. 11. 2023, do 12. ure po elektronski pošti most.u3@gmail.com oziroma v četrtek tudi na telefon 051 205 242.

 • Delavnici Centra za krepitev zdravja

V prihodnjih mesecih bomo v sodelovanju s CKZ organizirali več delavnic in predavanj o krepitvi zdravja. Prvi dve delavnici bomo organizirali v novembru, in sicer o zvišanem krvnem tlaku in zvišanem krvnem sladkorju.

 • v torek, 7. 11. 2023, ob 10. uri v dvorani MOST bo potekala delavnica “Zvišan krvni tlak”.

V delavnici boste pridobili znanja: o ciljnih vrednostih krvnega tlaka ter njihovem pomenu za zdravje, o dejavnikih tveganja za nastanek zvišanega krvnega tlaka. Spoznali boste tudi veščine za pravilno izvajanje samomeritev krvnega tlaka in veščine za spreminjanje z zdravjem povezanih življenjskih navad.

Delavnica traja 1,5 h in jo izvaja Rosana Harej, dipl.m.s. iz Centra za krepitev zdravja ZD Ajdovščina. Na delavnico se še vedno lahko prijavite po elektronski pošti most.u3@gmail.com ali po telefonu 051 205 242.

 • v torek, 28. 11. 2023, ob 10. uri v dvorani MOST bomo organizirali drugo delavnico »Zvišan krvni sladkor«.

V delavnici se bomo pogovarjali o tem:

 • kaj se zgodi v telesu, da se krvni sladkor dvigne nad normalne vrednosti
 • zakaj je dobro, da se sladkorna bolezen tipa 2 pojavi čim kasneje v življenju
 • kaj lahko naredim jaz, da bi se sladkorna bolezen tipa 2 pojavila čim kasneje oziroma da jo preprečim?

Delavnica traja 1,5 h in jo izvaja Špela Raspor, dipl.m.s. iz Centra za krepitev zdravja ZD Ajdovščina.

Na voljo je omejeno število mest, zato so obvezne prijave. Prijavite se po elektronski pošti most.u3@gmail.com ali po telefonu 051 205 242 do vključno torka, 21. 11. 2023, do 12. ure.

 • Spoznavanje narave: Botanični vrt v Sežani

v četrtek, 9. 11. 2023, z odhodom ob 8.30 izpred avtobusne postaje v Ajdovščini, prihod okrog 14. ure

Na tokratnem srečanju bomo obiskali botanični vrt v Sežani in prazgodovinsko gradišče Volčji Grad. Če bo dovolj prijavljenih, bo prevoz z minibusom, sicer pa z osebnimi avtomobili. V primeru slabega vremena ogled odpade.

Cena za prevoz z minibusom bo 18 EUR (ob prijavi 20 potnikov) oziroma 22 EUR (15 potnikov). Vstopnina v botanični vrt je 4 EUR.

Prijave sprejema mentorica Irena Breščak na številki 031 412 702 do torka, 7. 11., do 12. ure.

 • Predstavitev knjige Marjete Žigon

v petek, 10. 11. 2023, ob 18.30 v dvorani MOST

Vabimo vas na predstavitve knjige naše članice Marjete Žigon z naslovom Črno bela slika v barvah. Knjigo bo predstavila in večer povezovala ga. Ivana Slamič. V programu bodo nastopili Moški pevski zbor Razpotje Col in kitarist – pevec Nejc Saksida. Odlomke iz knjige bosta brala Mara Perger in Matej Repič.

 • Druga brezplačna delavnica s področja digitalnih kompetenc

Vabimo vas na brezplačno in praktično delavnico s področja digitalnih kompetenc, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Ljudsko univerzo Ajdovščina. Novembrska delavnica bo posvečena delu z računalnikom. K vpisu vabimo vse, ki že imate osnovno znanje dela z računalnikom.

Delavnica bo potekala trikrat po 2–3 ure, in sicer v sredo, 22. 11., petek, 24. 11., in ponedeljek, 27. 11. 2023, od 9. ure dalje v ateljeju Društva Most.

Na voljo je omejeno število mest, zato so obvezne prijave. Prijavite se lahko v pisarni društva v času uradnih ur, po telefonu 051 205 242 ali po elektronski pošti most.u3@gmail.com do vključno srede, 15. 11., do 12. ure.

Udeleženci oktobrske delavnice na Društvu MOST boste nadaljevali z delom kot ste se dogovorili na zadnjem srečanju (13., 14. in 20. 11. v prostorih našega društva).

 • Premierna uprizoritev nove lutkovne igrice

v petek, 17. 11. 2023, ob 18. uri v Dvorani prve slovenske vlade

Lutkovna skupina Žar se bo predstavila z novo lutkovno igrico Zeleni fantek, ki je nastala po istoimenski zgodbi Vinka Möderndorferja. Lepo vabljeni, da se predstave, v katero je bilo vloženo mnogo truda in znanja, udeležite v čim večjem številu in povabite tudi prijatelje in znance. Lutkovna igrica je primerna za vse generacije.

 • Zgodovinska potepanja

Srečanje krožka bo predvidoma v četrtek, 16. 11. 2023. Za program se še dogovarjamo in vas bomo o njem pravočasno obvestili preko elektronske pošte ali SMS sporočila. Program bo objavljen tudi na oglasni deski in na spletni strani društva.

 • Sprehodi, Krajši pohodi in Pohodništvo – Spoznavajmo Slovenijo

Organizacija pohodov je žal odvisna od lepega vremena, zato bomo vse prijavljene obvestili o programu pohodov preko elektronske pošte ali SMS sporočila. Programi bodo objavljeni tudi na oglasni deski in na spletni strani društva.

 • Računalniška delavnica na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina

Na Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina vsako leto organizirajo poseben projektni dan, v okviru katerega ponudijo dijakom različne dejavnosti. K sodelovanju so povabili tudi naše društvo. S skupnimi dejavnostmi dijakov in naših članov bo sodelovalo več skupin, na Srednji šoli pa bodo organizirali tudi računalniško delavnico, ki jo bodo vodili dijaki in nudili pomoč našim članom na področju dela z računalniki. Več podrobnosti o tej delavnici nam bodo iz Srednje šole šele sporočili, bo pa delavnica potekala predvidoma v četrtek, 22. 11. 2023. Povabilo bomo objavili na oglasni deski in na spletni strani. Prijave že zbiramo po elektronski pošti most.u3@gmail.com ali po telefonu 051 205 242. Vabljeni.

 

Stane Kodele, predsednik Društva MOST

Ajdovščina, 27. 10. 2023