ZGODOVINSKA POTEPANJA: POSTOJNA

odhod v četrtek, 16. 11. 2023, 

ob 12. uri izpred avtobusne postaje v Ajdovščini, prihod okrog 18. ure

 

V četrtek, 16. novembra 2023, se gremo potepat po Postojni. Veliko med vami se je v Postojni rodilo, nekatere ste tudi svoje otroke rodile v postojnski porodnišnici, tokrat pa bomo Postojno spoznavali malo drugače.

Zaradi svoje lege na tako imenovanih postojnskih vratih, najzložnejšem prehodu iz notranjosti proti morju, je bil kraj že v (pra)zgodovini važna postojanka ob rimski cesti, kasneje pa ob cesti in železnici Dunaj Trst. V času Avstrije je postala sedež Postojnskega okrajnega glavarstva, kamor so vse do konca prve svetovne vojne sodili tudi naši kraji vse do Hublja. Zato je knjiga Postojinsko okrajno glavarstvo, zemljepisni in zgodovinski opis, ki so jo »spisali in izdali učitelji v okraji« leta 1889, bogat vir podatkov za vse tiste naše kraje, ki so spadali pod Kranjsko. Spoznali bomo, kaj vse je od te bogate zgodovine ostalo in kako se kraj razvija v novejšem obdobju.

Obiskali bomo ohranjeno in v muzej spremenjeno Ozbičevo brivnico, in v Notranjskem muzeju stalno razstavo Muzej Krasa, ki je najbolj celovita razstava o krasu v Evropi.

Stroški ekskurzije znašajo 25 EUR/osebo (ob udeležbi 30 oseb) in zajemajo avtobusni prevoz, vstopnino in vodenje po muzeju, ogled Ozbičeve brivnice ter vodenje po Postojni.

Prijave sprejemamo do vključno srede, 15. 11., do 12. ure.