V torek, 7. novembra 2023 smo v sodelovanju s Centrom za krepitev zdravja ZD Ajdovščina v prostorih Društva Most imeli delavnico o povišanem krvnem tlaku. Delavnico je izvajala diplomirana medicinska sestra ga. Rosana Harej, ki je tudi vodja centra. V prijetnem vzdušju in na sproščen način nam je približala to tematiko, ki tare že skoraj vsakega drugega Slovenca.

Povišan krvni tlak je lahko eden od znakov drugih bolezni, v 95% primerov pa imamo opravka s primarno arterijsko hipertenzijo, ki ne nastane zaradi kakšnega organskega vzroka. Bolezen nadzorujemo z merjenjem krvnega pritiska, vrednosti meritev V MIROVANJU naj ne bi presegale 140/90 mmHg. Treba je vedeti, da se tako srčni utrip kot krvni tlak preko dneva ves čas spreminjata v skladu z našo aktivnostjo in okoliščinami, zato je pomembno, da meritve opravljamo pravilno, sicer bodo nerealne.
Najprej moramo nabaviti ustrezen aparat, ki ima certifikat kakovosti z možnostjo servisiranja na dve leti. Bolj zanesljivo je, če napravo kupite v lekarni ali specializirani trgovini z medicinskimi pripomočki kot pa na spletu. Nabavite si aparat z manšeto za nadlaket, merjenje RR na zapestju ni zanesljivo. Pozorni bodite na velikost manšete, ki mora ustrezati vašim meram, sicer bodo meritve netočne. Pomembna je širina manšete, ki naj pokriva 2/3 vaše nadlahti, in tudi dolžina manšete. Napihljivi del naj zaobjame 80 do 100% obsega vaše nadlahti. S premajhno in prekratko manšeto boste namerili višje vrednost tlaka, kot ga imate v resnici, in obratno. Pol ure pred merjenjem RR ne jejte, ne kadite, ne pijte alkohola, kave, pravega čaja ali zdravil. Meritev opravite sede v mirnem in tihem prostoru, izklopite radio in TV, med meritvijo se ne pogovarjajte. Namestite se na udoben stol, hrbet naj bo vzravnan, počiva naj na naslonjalu, NE KRIŽAJTE nog. Zanima vas vrednost vašega krvnega tlaka V MIROVANJU, zato ne pričnite z meritvijo takoj, pač pa najprej 5 min. posedite in se umirite. Roka naj počiva na naslonjalu ali na mizi, da bo merilna manšeta v višini srca. Prva meritev je praviloma nerealna, zato vedno opravimo 2 do 3 meritve v razmaku 1 min. V dnevnik zabeležimo nižjo izmerjeno vrednost. Ugoden učinek na višino krvnega tlaka ima zdrav življenjski slog. Odsvetuje se tobak, alkohol in dosoljevanje. Ker procesirana industrijsko pripravljena živila zelo pogosto vsebujejo preveč kalorij, soli, sladkorja in nezdravih maščob, rajši uživajmo sveže pripravljene obroke z manj soli, veliko vlakninami in zelenjave. Vzdržujmo normalno telesno težo. Že pri blagem znižanju telesne teže (npr. za 5 kg) boste opazili ugoden učinek na vaše meritve krvnega tlaka. Priporoča se vsakodnevna (zlasti aerobna) vadba kot npr. hoja, planinarjenje, tek, kolesarstvo … V naravi se boste tudi lažje sprostili in umirili, saj je urbano okolje preveč onesnaženo z neprestanim hrupom. Obvladajte stres, pomagajte si z dihalnimi vajami za sprostitev, zavestno preokrenite svoj negativni notranji monolog …
Danes imamo na razpolago veliko zdravil za zdravljenje hipertenzije. Ker pa je terapija praviloma doživljenjska, se je dobro zavedati, da zdravil pravzaprav ne jemljemo za DANES, ampak za JUTRI. Povišan krvni tlak postopoma privede do sprememb na ožilju, ki prizadenejo predvsem (ne pa izključno!) tri tarčne organe: srce, možgane in ledvice. Ker srce črpa kri v aorto proti večjemu uporu, se srčna mišica najprej odebeli preko meja zdravega, nato pa obnemore in pojavijo se znaki srčnega popuščanja. Zaradi sprememb na koronarnih žilah nam grozi srčni infarkt, zaradi okvar na ožilju v možganih se poveča tveganje za možgansko kap, postopoma se razvije kronično ledvično obolenje.

DEBELOST + POVIŠAN KRVNI PRITISK + POVIŠAN SLADKOR + POVIŠANE MAŠČOBE = PRESNOVNI SINDROM

Negativni učinki vseh teh dejavnikov se seštevajo. Presnovni sindrom je bolezen našega časa, ki ogroža zdravje in življenje, zdravstvene sisteme pa potiska proti robu zmogljivosti. V torek, 28. 11. 2023, ob 10.00 bo na Mostu delavnica »Zvišan krvni sladkor«. Prijavite se, zagotovo boste izvedeli marsikaj koristnega!

Vlasta Iljič Brecelj