• Slovesna prireditev ob 25-letnici društva

v četrtek, 30. 11. 2023, ob 18. uri v Dvorani prve slovenske vlade

Vabimo vas na osrednjo prireditev ob praznovanju 25-letnice društva. Kulturni program v dvorani bodo sooblikovali Lutkovna skupina Žar, Andreja Kosmač (klavir) in Peter Grdadolnik (bariton). Na razstavi v preddverju dvorane bodo razstavljali svoja dela članice in člani Ustvarjalnih delavnic – Kamnoseške skupine Manče, Likovnih delavnic, Klekljanje, Kvačkanje in Ustvarjanje z glino.

V sklopu praznovanja 25-letnice pripravljamo razstavo izdelkov tudi v izložbi v pritličju bivše blagovnice Nanos v Ajdovščini.

  • Potopisno predavanje: Apulija, peta italijanskega škornja

v petek, 1. 12. 2023, ob 19. uri v dvorani MOST

Potovanje v deželo na jugu Italije bo predstavil Branko Lavrenčič, ki je o potovanju zapisal: »V sedemdnevnem raziskovanju smo si ogledali lepote juga Italije, obiskali 20 mest in videli res veliko lepega. Od znamenite Matere do Alberobella in “belega mesta” Ostuni ter velikih mest kot so Bari, Taranto, Otranto in Brindisi do Santa Maria di Leuca na skrajnem jugu “pete škornja”. V približno eno uro trajajoči prezentaciji bom pokazal del tega kar smo videli, doživeli in izvedeli na tem 1.000 km dolgem potovanju.« Prisrčno vabljeni.

  • Ta veseli dan kulture v Ljubljani

v torek, 5. 12. 2023, z odhodom avtobusa ob 7. uri izpred avtobusne postaje v Ajdovščini, predviden prihod okrog 18.30

Že tradicionalno bomo na »Ta veseli dan kulture« odšli v Ljubljano. Za pripravo programa smo združili moči krožek Umetnostne zgodovine in krožek Zgodovinska potepanja. Ker pa je letos ta dan na nedeljo, bomo v Ljubljano odšli v torek, 5. decembra 2023. Ogledali si bomo Cukrarno, Center ROG in razstavo Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950 v Mestnem muzeju.

Cukrarna je od leta 2021 nov prostor za predstavitve sodobne umetnosti. Nastala je leta 1828 kot rafinerija sladkorja in kot taka, postala največja v monarhiji, vse do njenega konca z usodnim požarom leta 1828. Po ljubljanskem potresu 1895. leta, so tu do svojih zadnjih dni prebivali tudi nekateri slovenski literati. V Cukrarni se bomo z vodenim ogledom sprehodili med aktualnimi razstavljenim deli 35. Grafičnega bienala Ljubljana ter si ob tem ogledali tudi današnji spomeniško zaščiten objekt industrijske stavbne dediščine. Center Rog je nastal na mestu nekdanje tovarne ROG in so ga odprli pred dobrim mesecem. Med vodenim ogledom bomo videli, kako so si zamislili to kreativno središče, v katerem deluje devet proizvodnih laboratorijev, kjer so na voljo tako tradicionalna ročna orodja kot tudi najsodobnejše tehnologije. Tukaj se od jutra do večera družijo staro in novo, sodobne oblikovalke in mojstri tradicionalnih obrti, računalniški geeki in knjižni molji, kuharji in kovinarke, arhitektke in mizarji, inženirke in radovedneži. Tudi mi bomo del njih in si ogledali, kaj je nastalo in kaj nam nudijo.

Razstava Slovenske umetnice v obdobju 1850–1950 v Mestnem muzeju Ljubljana v središče postavlja 22 slikark in kipark, ki so ustvarjale v prvi polovici 20. stoletja. Razstava v petih sobah kronološko razvrsti 100 njihovih umetniških del, nekatere med umetnicami so močno zaznamovale tudi umetnostno produkcijo na Goriškem. Po razstavi se bomo sprehodili z vodenim ogledom.

Po ogledih bo ostalo še nekaj časa za potep po praznično okrašeni Ljubljani in ogled vabljivih stojnic.

Stroški ekskurzije so 26 EUR/osebo (ob udeležbi 40 oseb) in zajemajo avtobusni prevoz, vstopnine in vodenje

Prijave sprejema animatorka Stanka Hari na številki 031 464 720 do ponedeljka, 4. 12., do 12. ure.

  • Pohodništvo – Spoznavajmo Slovenijo: Napoleonika in grad Miramar pri Trstu

v soboto, 9. 12. 2023, z odhodom ob 8. uri izpred avtobusne postaje v Ajdovščini – OPOMBA: POHOD JE PRESTAVLJEN NA SOBOTO, 16. 12. 2023 (PRIJAVE DO 14. 12.)

Na željo članov bomo ponovili lanski pohod/izlet, na katerem se bomo sprehodili nad Tržaškim zalivom. Osrednja zanimivost bo razgledna krožna pot Napoleonika ali Vicentinijeva cesta. Avtobus nas bo pripeljal do parkirišča blizu Kontovela oziroma Proseka. Od tu bomo šli dobre 4 km po Napoleoniki visoko nad morjem s čudovitim razgledi na Miramar, Barkovlje in Trst ter slovensko obalo. Pri Obelisku na Občinah bomo nadaljevali in spremljali Križev pot do prelepe cerkve – Marijino svetišče na Vejni. Tu bomo pomalicali ter si ogledali cerkev. Pot nas bo nato vodila malo navzdol proti Kontovelu, kjer bomo zaključili krožno pot Napoleonika in nadaljevali navzdol s kraškega roba proti znamenitemu gradu Miramar blizu Trsta. Za sprehod po vrtovih ni vstopnine, če pa bi si kdo želel ogledati notranjost gradu (muzej) je vstopnina 10 EUR.

Vsega skupaj bomo naredili približno 12 km poti, ki je večinoma ravninska in lahka, razen cca 2 km na koncu proti Miramaru in morju. Vendar je to pot navzdol po lepi stezi in ne bi smela povzročati težav prav nikomur. Avtobus nas bo približno ob 14. uri pobral pred Miramarom. Še vožnja do »malice« in izlet bo končan. Ker gremo na pohod v Italijo, vas prosimo, da ne pozabite na osebni dokument!

Ocenjeni stroški ob najmanj 40 udeležencih bodo 21 EUR.

Prijave sprejemamo do vključno četrtka, 7. 12. 2023, do 12. ure po elektronski pošti most.u3@gmail.com oziroma na številki 051 205 242.

  • Spoznavanje narave

V decembru načrtujemo ogled ene kraške jame, predvidoma bo to jama Vilenica. O programu bomo vse prijavljene obvestili preko elektronske pošte ali SMS sporočila. Program bo objavljen tudi na oglasni deski in na spletni strani društva.

  • Krajši pohodi, Sprehodi in kolesarjenje

Organizacija pohodov in kolesarskega izleta je žal odvisna od lepega vremena, zato bomo vse prijavljene obvestili o programu preko elektronske pošte ali SMS sporočila. Programi bodo objavljeni tudi na oglasni deski in na spletni strani društva. V decembru sta predvidena dva krajša pohoda; na enem bi se odpravili proti Krasu, na drugem proti Ravnam nad Črničami. Na Sprehod se bomo tokrat odpravili proti Ložam, če bo vreme dopuščalo. Za kolesarski izlet razmišljamo o dveh trasah, Batuje ali Podnanos.

Več informacij o pohodih in kolesarjenju bomo objavili naknadno.

Stane Kodele, predsednik Društva MOST

Ajdovščina, 27. 11. 2023