POHOD: KORTE NAD IZOLO-KROG-KAŠTELIR

v soboto, 20. 1. 2024

z odhodom avtobusa ob 8. uri

izpred avtobusne postaje v Ajdovščini

Pot bomo pričeli pri Kortah nad Izolo 202 m nad morjem, kjer bomo pustili avtobus in šli večinoma po stezah in makadamu proti Krogu – velikem in precej zapuščenem kompleksu nekdanjega benediktinskega samostana iz 11. in 12. stoletja nad Dragonjo. Po poti bomo uživali v čudovitih razgledih na obalo, Sečovlje in soline, Dragonjo … V nadaljevanju bomo šli bomo mimo objekta stare osnovne šole Korte, ki je bila prva šola na Obali in je sedaj preurejena v Hostel. Za zaključek si bomo ogledali še osrednjo znamenitost našega pohoda, eno največjih prazgodovinskih naselbin, pred kratkim urejeni Kaštelir nad Kortami. Naselbina, v kateri so ljudje živeli vsaj od poznega neolitika do rimske dobe, tj. kakšnih 5.000 let, je razdeljena na t. i. glavno mesto ali akropolo in spodnje mesto. Na skrajnem vzhodnem delu je zamejeno s kamnitim obrambnim nasipom.
Pot ne bo naporna, dolga približno 12 km z 250 m višinske razlike. Morda bodo nekateri deli stez še blatni, zato priporočam primerno obutev. Končali bomo na kmetiji Kotrle, kjer nas bo čakala topla malica in kozarček domačega.

Ob udeležbi najmanj 40 pohodnikov bo strošek 20 EUR na osebo. Plačilo na avtobusu.

Prijave sprejemamo v pisarni društva na številki 051 205 242 ali po elektronski pošti polonakovac.most@gmail.com do četrtka, 18. 1. 2024, do 12. ure. V primeru prevelikega števila prijav bomo upoštevali vrstni red prijav.
V primeru slabega vremena bomo izlet prestavili na naslednjo soboto (27. 1.).

Z udeležbo na pohodu se strinjam, da grem na lastno odgovornost. Pohod sodi v športno dejavnost v sklopu promocije pohodništva in zdravega načina življenja, za kar je društvo tudi registrirano.