• Delavnici Centra za krepitev zdravja

V sodelovanju s CKZ bomo organizirali več delavnic in predavanj o krepitvi zdravja. V februarju bomo organizirali dve delavnici: o zvišanem krvnem sladkorju in preprečevanju padcev.

 • v torek, 6. 2. 2024, ob 10. uri v dvorani MOST bomo organizirali delavnico »Zvišan krvni sladkor«.

V delavnici se bomo pogovarjali kaj se zgodi v telesu, da se krvni sladkor dvigne nad normalne vrednosti; zakaj je dobro, da se sladkorna bolezen tipa 2 pojavi čim kasneje v življenju in kaj lahko naredim sam, da bi se sladkorna bolezen tipa 2 pojavila čim kasneje oziroma da jo preprečim?

Delavnica traja 1,5 h in jo izvaja Špela Raspor, dipl.m.s. iz Centra za krepitev zdravja ZD Ajdovščina. Na delavnico se še vedno lahko prijavite po elektronski pošti most.u3@gmail.com ali po telefonu 051 205 242.

 • v torek, 27. 2. 2024, ob 10. uri v dvorani MOST bo potekala delavnica »Preprečevanje padcev pri starejših«.

Padci starejših odraslih so neposredni vzrok za 95 % vseh zlomov kolka pri starejših in glavni razlog za hospitalizacije zaradi nezgodnih poškodb. Vodijo v odvisnost od tuje pomoči, socialno izolacijo in zmanjšano kakovost življenja.

Za preprečevanje padcev lahko največ naredimo že sami z vadbo, s katero povečujemo mišično moč in izboljšujemo ravnotežje. Na vadbeni delavnici boste pod vodstvom kineziologa in fizioterapevtke izvedli takšno obliko vadbe. Vaje za moč bomo izvajali z enostavnimi pripomočki, kot je na primer elastika, vaje za ravnotežje pa bodo primerne za samostojno izvajanje doma. Na koncu delavnice bomo izvedli tudi krajše testiranje telesne pripravljenosti, s katerim prejmete povratno informacijo o vaši telesni zmogljivosti.

Delavnica izvajata Anžej Praček, mag. kin., in Sara Hrovatin, fizioterapevtka, iz Centra za krepitev zdravja ZD Ajdovščina. Za lažjo izvedbo delavnice vas prosimo, da s seboj prinesete blazino za vadbo in ste oblečeni v udobna športna oblačila. V kolikor za branje potrebujete očala, jih imejte s seboj.

Prijavite se po elektronski pošti most.u3@gmail.com ali po telefonu 051 205 242 do vključno petka, 23. 2. 2024, do 12. ure.

 

 • Prireditvi ob kulturnem prazniku

Društvo Most, Univerza za tretje življenjsko obdobje, bo obeležilo kulturni praznik z dvema dogodkoma:

 • Odprtje likovne razstave Bojana Kovača

v petek, 9. 2. 2024, ob 18. uri v dvorani MOST

Bojan Kovač, član likovne delavnice Društva MOST, se bo na četrti samostojni likovni razstavi predstavil s ciklusom portretov, živalskih likov in človeških figur v tehniki oglje-papir. Razstavo z naslovom »Še vedno svet je črno bel in mavrica je utvara« bo predstavila Silva Copič. Program bodo popestrili Špela Troha – harmonika, Ana in Simon Štokelj ter Folklorna skupina Most s harmonikašema Slavkom Likarjem in Simonom Štokljem.

Razstava bo na ogled do ponedeljka, 11. 3., v dopoldanskem času oziroma po dogovoru.

 • Kulturna prireditev v Podragi

v nedeljo, 11. 2. 2024, ob 18. uri v Domu krajanov v Podragi

Društvo Most bo oblikovalo program ob kulturnem prazniku v Podragi. Program bo obsegal govor Ivane Slamič o kulturi v tretjem življenjskem obdobju; pesmi Bogdana Trohe; dejavnosti Društva Most bosta predstavili Jana Črnigoj in Jerica Pelicon; sledila bo predstava Zeleni fantek Lutkovne skupine Žar.

Prisrčno vabljeni na oba dogodka.

 

 • Spoznavanje narave: Center o velikih zvereh DINA Pivka

v četrtek, 15. 2. 2024, z odhodom ob 8.30 izpred avtobusne postaje v Ajdovščini, prihod okrog 13. ure

V okviru februarskega srečanja bomo obiskali DINA center o velikih zvereh v Pivki. Spoznali bomo, kako nas »vidijo« velike zveri.

Obiskovalci centra se na desetih postajah s pomočjo interaktivnih medijskih orodij in zanimivih zgodb lahko potopijo v svet treh velikih zveri. S tehnologijo navidezne resničnosti izkusijo razlike v čutnem zaznavanju posameznih živali in človeka. Tehnologija obogatene resničnosti jim omogoča odkrivanje živalskih sledi po tleh centra, odzivni zasloni pa brskanje po objavah iz življenja posameznih osebkov na »zverbooku«.

Cena za prevoz z minibusom bo 19 EUR (ob prijavi 19 potnikov) oziroma 20 EUR (15 potnikov). Vstopnina v center je od 5 do 7 EUR (odvisno od števila obiskovalcev).

Prijave sprejemamo do torka, 13. 2., do 12. ure.

 

 • Pohodništvo – Spoznavajmo Slovenijo

Februarski pohod bo predvidoma v soboto, 24. 2. 2024. Program pohoda je v pripravi. Vse prijavljene bomo pravočasno obvestili po elektronski pošti ali SMS sporočilu. Program bo objavljen tudi na oglasni deski in na spletni strani društva

 

 • Zgodovinska potepanja: Predavanje Andreja Masila

v torek, 27. 2. 2024, ob 16. 30 v dvorani MOST

V okviru februarskega srečanja zgodovinskega krožka vas vabimo na predavanje Andreja Masila, kapitana dolge plovbe, z naslovom »Od doma med valove razburkanega življenja«.

Andrej Masilo se je že v osnovni šoli odločil, da hoče na morje, na ladjo. In tako je več kot štirideset let svoje delovne dobe preživel na vseh morjih sveta. Delček tega razburljivega življenja na velikih tovornih ladjah nam bo ta popoldan tudi predstavil. Varen pristan pa si je Andrej, sicer rojen Korošec, skupaj z družino, že pred desetletji, ustvaril v Ajdovščini.

 

 • Potopisno predavanje: Španija in Portugalska

v petek, 8. 3. 2024, ob 18. uri v dvorani MOST

Gremo na potovanje. Tokrat po Španiji in Portugalski. Seveda bo to potovanje samo v sliki in besedi, vendar kljub temu zelo zanimivo. Spoznali bomo veliko španskih in portugalskih mest ter njihovih znamenitosti. Posebno pozornost bomo namenili Lizboni in Madridu, obiskali bomo znamenita mesta kot so Valencia, Granada, Gibraltar in Sevilla ter Porto, Braga, Vigo, romarsko Fatimo in najstarejšo univerzo v Coimbri. Videli bomo vrsto prelepih objektov od trdnjave Alhambra do mavrskih trdnjav ter doživetje ob obisku polnega novega stadiona Vanda Napoletana v Madridu. Občudovali bomo enkratno Sintro s palačo Pena itd, itd. Španija ima kar 5o znamenitosti pod zaščito Unesca, Portugalska pa 17. Večino od tega bomo videli. Ustavili se bomo na najjužnejši in najzahodnejši točki Evrope. Noge bomo pomočili v Sredozemsko morje in Atlantik … Vabljeni na zanimivo potopisno potovanje, na katerega nas bo popeljal Branko Lavrenčič.

(Opomba: Predavanje je bilo sprva napovedano za 1. 3., nato pa prestavljeno na petek, 8. 3. 2024.)

 

 • Krajši pohodi

Vse prijavljene bomo obvestili o programu po elektronski pošti ali SMS sporočilu. Program bo objavljen tudi na oglasni deski in na spletni strani društva

 

 • Občasna pomoč

Med članicami in člani želimo oblikovati tehnične skupine za občasno pomoč pri proslavah, razstavah, pisarniških delih, pri novih projektih … Oglasite se nam na elektronsko pošto most.u3@gmail.com ali po telefonu 051 205 242.

 

 • Vabilo k vpisu v glasbeno skupino

Nietzsche je napisal: »Brez glasbe bi bilo življenje napaka.« K vpisu vabimo vse glasbene navdušence, ki pojejo, igrajo, ali bi si želeli igrati kakršen koli glasbeni instrument. Če uživate ob prepevanju, učenju ali preigravanju melodij, ter se radi družite, se nam oglasite na elektronsko pošto most.u3@gmail.com ali po telefonu 051 205 242.

Stane Kodele, predsednik Društva MOST

Ajdovščina, 2. 2. 2024