V A B I L O
Vabimo vas na 27. redno skupščino Društva MOST – Univerze za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina, ki bo
v petek, 22. 3. 2024, ob 18. uri v dvorani Društva MOST.

 

V skladu s 17. in 18. členom Statuta upravni odbor društva sklicuje redno skupščino.

PREDLOG DNEVNEGA REDA:

 1. Uvod v skupščino
 2. Izvolitev delovnega predsedstva, zapisnikarja, overovateljev zapisnika in verifikacijske komisije
 3. Obravnava in sprejem finančnega poročila za leto 2023
 4. Obravnava in sprejem poročila Nadzornega odbora za leto 2023
 5. Obravnava in sprejem finančnega načrta za leto 2024
 6. Razprava in potrditev programa dela za študijsko leto 2024/25 in določitev članarine
 7. Dopolnitev Statuta
 8. Predlogi, pobude, pripombe in vprašanja

V dvorani Društva Most bo v petek, 22. 3. 2024, ob 18. uri potekal zanimiv dogodek z naslovom: Skupščina in praznovanje pomladi z likovno razstavo in rožicami. Obvezni letni skupščini se bo pridružilo praznovanje pomladi z likovno razstavo, cvetličnimi aranžmaji, pa še kaj zanimivega se bo našlo. Program bo povezoval Edo Pelicon. Vabimo, da se dogodka udeležite.

 

 • Krajši pohod: Lozice-Otošče

v petek, 8. 3. 2024, zbirno mesto ob 8. uri na parkirišču za gradom

V petek, na praznik 8. marca, gremo s skupino krajših pohodov na pot po mesecu dni premora.

Z zbirnega mesta ob 8. uri za gradom se bomo odpeljali proti Vipavi do Podnanosa, na koncu vasi zavili desno za Lozice in parkirali ob pokopališču. Sprehodili se bomo skozi lepo in zanimivo vasico z številnimi zaselki, na koncu vasi prečkali potok Močilnik in kmalu še mejo med občinama Vipava in Divača, v kateri leži mala vasica Otošče. Z asfaltne ceste bomo zavili levo na gozdno pot in mimo ruševin starega gradu prispeli do cerkvice sv. Marije Magdalene. Po krajšem postanku za pijačo bomo nadaljevali pohod po manjšem klancu in prestopili na pot, ki je bila v starih časih edina povezava med Vipavsko dolino in Postojno. Sledi le še spust nazaj proti izhodišču. Več zanimivosti o tem lepem kraju pa vam zaupamo med potjo.

Pot ni zahtevna in je primerno dolga, zato lepo vabljeni, da se nam pridružite. Upamo, da nam bo tudi vreme naklonjeno, a morda vseeno vzemite s sabo dežnik v nahrbtniku in se seveda primerno obujte.

Za dodatne informacije lahko pokličete na številko 031 743 006 (Vesna Bratina), sicer pa prijava na pohod ni potrebna.

 

 • Potopisno predavanje: Španija in Portugalska

petek, 8. 3. 2024ob 18. uri v dvorani MOST

Gremo na potovanje po Španiji in Portugalski. Seveda bo to potovanje samo v sliki in besedi, vendar kljub temu zelo zanimivo. Spoznali bomo veliko španskih in portugalskih mest ter njihovih znamenitosti – Lizbona, Madrid, Valencia, Granada, Porto, Braga … Španija ima kar 5o znamenitosti pod zaščito Unesca, Portugalska pa 17. Večino od tega bomo videli. Ustavili se bomo na najjužnejši in najzahodnejši točki Evrope. Noge bomo pomočili v Sredozemsko morje in Atlantik … Vabljeni na zanimivo potopisno potovanje, na katerega nas bo popeljal Branko Lavrenčič.

 

 • Gremo na Štajersko

v četrtek, 14. 3. 2024, ob 7. uri z avtobusne postaje v Ajdovščini, povratek med 18.30 in 19. uro

V marcu boste s krožkoma Zgodovinska potepanja in Spoznavanje narave odšli na Štajersko.

Zacvetela je velikonočnica (Pulsatilla grandis) in to je priložnost, da vidimo, kako cveti v naravi, saj je to ena od petih vrst kosmatincev v Sloveniji. Raste na suhih, pustih travnikih na subpanonskem območju Slovenije. Njeno najbolj znano nahajališče je Boč nad Poljčanami, izven tega pa predvsem na Boletini pri Ponikvi, kamor tudi vodi naša pot. Njeni pokončni vijoličasti cvetovi z rumenimi prašniki in vijoličastimi pestiči pritegnejo pogled. Je zavarovana vrsta od leta 1949. Njena slika je v grbu celjske škofije. Na Primorskem raste njen sorodnik gorski kosmatinec (Pulsatilla montana) s kimastimi temno vijoličastimi cvetovi.

V okviru Zgodovinskih potepanj pa bomo v Hotunju obiskali spominsko hišo Blaža Kocena (1821–1871). Bil je duhovnik, učitelj, geograf in kartograf in je eden najpomembnejših avtorjev didaktičnih učil za geografijo v 2. pol. 19. stol. v Avstriji. Njegovi atlasi, seveda v posodobljeni različici, so še danes v uporabi v nemških deželah. V Unišah, na Slomu, bomo obiskali rojstno hišo Antona Martina Slomška (1800–1862), lavantinskega knezoškofa, ki je prenesel škofijski sedež Lavantinske škofije iz avstrijskega Št. Andraža v Maribor, narodni buditelj, ustanovitelj Mohorjeve družbe (1851), pisatelj in razglašen za blaženega leta 1999. V Šentjurju bomo spoznali rodbino Ipavec, eno najpomembnejših slovenskih meščanskih dinastij. Spoznali bomo tako rodbino kot njene posamezne člane, ki so nam poznani predvsem po njihovi glasbeni ustvarjalnosti.

Stroški ekskurzije: 26 EUR/osebo (ob udeležbi 40 oseb) oziroma 31 EUR (ob udeležbi 30 oseb) zajemajo avtobusni prevoz, vse vstopnine in vodenje. Kosilo in malica iz popotne torbe.

 

 • Odprtje likovne razstave Mojce Janežič

v petek, 15. 3. 2024, ob 18. uri v dvorani MOST

Mojca Janežič, članica likovne delavnice Društva MOST, se bo predstavila na svoji drugi samostojni likovni razstavi. Razstavo »Ko češnja bo na vrtu zacvetela in ptic glasove čuti bo do mraka …« bo predstavila Silva Copič. Program ob odprtju razstave bodo popestrili Tamburaški orkester Danica, Folklorna skupina Most s harmonikašema Slavkom Likarjem in Simonom Štokljem, pevec Jernej Puc in Davorin Mikuš s harmoniko. Program bo povezovala Marina Troha.

Razstava bo na ogled do ponedeljka, 5. 4., v dopoldanskem času oziroma po dogovoru.

 

 • Delavnica aranžiranja pomladnega cvetja

v četrtek, 21. 3. 2024, predvidoma v dopoldanskih urah v dvorani MOST

Na prvi pomladni dan bomo organizirali Delavnico aranžiranja pomladnega cvetja. S seboj lahko prinesete cvetje z domačega vrta kot tudi cvetje iz narave. Prisrčno vabljeni vsi ljubitelji cvetja, naša mentorica Marija Trošt ima vedno nove ideje.

Prijave sprejemamo do srede, 20. 3., do 15. ure na številki 051 205 242 ali po elektronski pošti most.u3@gmail.com

 

 • Pohodništvo – Spoznavajmo Slovenijo

V marcu bomo organizirali še en pohod, ki bo predvidoma v soboto, 23. 3. 2024. Program pohoda je v pripravi. Vse prijavljene bomo pravočasno obvestili po elektronski pošti ali SMS sporočilu. Program bo objavljen tudi na oglasni deski in na spletni strani društva.

 

 • Spet kino: film Toto heroj

v četrtek, 28. 3. 2024, ob 19. uri v Dvorani prve slovenske vlade

Film Toto heroj podaja nenavadno zgodbo starejšega Thomasa, ki obuja spomine na svoje življenje v prepričanju, da mu je bilo ukradeno. Ob požaru v porodnišnici naj bi ga zamenjali z istočasno rojenim sosedovim Alfredom. Zapleteno izhodišče zgodbe se razvija v nenehnem prehajanju med sedanjostjo, preteklostjo in prihodnostjo. Ta sloviti celovečerec je belgijskega filmskega izvora avtorja Van Dormaela, ki je bil posnet 1991. leta in je prejel Zlato palmo v Cannesu kot najboljši prvenec leta. Vreden ogleda.

Vabljeni 28. 3. v Dvorano prve slovenske vlade, povabite tudi prijatelje in znance. Prostovoljni prispevek 1 EUR za projekcijo.

 

 • Predstavitev pohodništva

V aprilu bomo obujali spomine na druženja na pohodih »Spoznavajmo Slovenijo«, ki so v času praznovanja 25-letnice društva praznovali 20 let pohodništva. Ob tem jubileju Silvester Čotar, ki je dolgo let vodil daljše pohode skupaj z ženo Mijo, pripravlja predstavitev, s katero bomo poudarili pomen pohodništva za zdravje, sprostitev, druženje in širitev poznavanja domačih krajev. Vedno se je iskalo kaj novega in zanimivega videti, spoznati značilnosti in zgodovino območij, ki smo jih obiskali. S slikovnim gradivom in besedo bomo zajeli prva druženja na pohodih, pa vse do danes, ko je pohodništvo postalo najštevilčnejša aktivnost društva. Daljše pohode sta začasno prevzela Branko in Zdenka Lavrenčič, Vesna Bratina pa z vedno večjimi skupinami vodi krajše pohode.

 

 • Na Brač s kamnoseško skupino

od 18. do 25. 8. 2024 v mestu Pučišća

Kamnoseki iz Manč organizirajo kamnoseško delavnico na otoku Braču in na letovanje vabijo tudi ostale člane društva, ki bi radi preživeli teden dopusta na Braču. Organiziran bo avtobusni prevoz ter bivanje v dijaškem domu Klesarske škole Pučišća. Možnost sodelovanja v kamnoseški delavnici pri mojstrih obdelave kamna na znani kamnoseški šoli z več kot 110-letno tradicijo.

Stroški na osebo: polpenzion 48 EUR/dan, avtobusni prevoz cca 120 EUR

Za dodatne informacije in prijave pokličite v pisarno na številko 051 205 242. Prijave zbiramo do torka, 2. 4., do 15. ure.

 

 • Mostove športne majice

Na željo pohodnikov bomo naročili pohodniške majice iz hitro sušečega materiala. Na voljo sta moški in ženski kroj v različnih velikostih v svetlo modri barvi z logotipom društva. Cena majice bo predvidoma 8,50 EUR (ob zadostni količini naročil), plačilo ob prevzemu. Naročilo lahko oddate na vseh pohodih mentorici krajših pohodov Vesni Bratina.

Majice lahko naročite tudi ostali člani, ki se ne udeležujete pohodov. Svoje naročilo čim prej oddajte v pisarni društva ali pri svojih animatorjih.

 

 • Prispevek Identiteta Slovenije

Objavljamo povezavo na prispevek o Slovencih skozi čas »IDENTITETA SLOVENIJE 2023«, ki ga že vrsto let pripravlja naš član Mirko Šterman na straneh Društva rastoča knjiga. V članku boste našli marsikaj zanimivega iz zgodovine slovenskega naroda in kje je mesto Slovenije v današnjem času.

Spletna stran: https://rastocaknjiga.si/misli-in-govori/ (Mirko Šterman), oziroma direktna povezava na članek https://rastocaknjiga.si/f/docs/misli-in-govori/IDENTITETA-SLOVENIJE-2023.pdf

Stane Kodele, predsednik Društva MOST

Ajdovščina, 6. 3. 2024