ZGODOVINSKA POTEPANJA IN SPOZNAVANJE NARAVE: GREMO NA ŠTAJERSKO

v četrtek, 14. 3. 2024, 

ob 7. uri z avtobusne postaje v Ajdovščini, povratek med 18.30 in 19. uro

 

V marcu boste s krožkoma Zgodovinska potepanja in Spoznavanje narave odšli na Štajersko.

Zacvetela je velikonočnica (Pulsatilla grandis) in to je priložnost, da vidimo, kako cveti v naravi, saj je to ena od petih vrst kosmatincev v Sloveniji. Raste na suhih, pustih travnikih na subpanonskem območju Slovenije. Njeno najbolj znano nahajališče je Boč nad Poljčanami, izven tega pa predvsem na Boletini pri Ponikvi, kamor tudi vodi naša pot. Njeni pokončni vijoličasti cvetovi z rumenimi prašniki in vijoličastimi pestiči pritegnejo pogled. Je zavarovana vrsta od leta 1949. Njena slika je v grbu celjske škofije. Na Primorskem raste njen sorodnik gorski kosmatinec (Pulsatilla montana) s kimastimi temno vijoličastimi cvetovi.

V okviru Zgodovinskih potepanj pa bomo v Hotunju obiskali spominsko hišo Blaža Kocena (1821–1871). Bil je duhovnik, učitelj, geograf in kartograf in je eden najpomembnejših avtorjev didaktičnih učil za geografijo v 2. pol. 19. stol. v Avstriji. Njegovi atlasi, seveda v posodobljeni različici, so še danes v uporabi v nemških deželah. V Unišah, na Slomu, bomo obiskali rojstno hišo Antona Martina Slomška (1800–1862), lavantinskega knezoškofa, ki je prenesel škofijski sedež Lavantinske škofije iz avstrijskega Št. Andraža v Maribor, narodni buditelj, ustanovitelj Mohorjeve družbe (1851), pisatelj in razglašen za blaženega leta 1999. V Šentjurju bomo spoznali rodbino Ipavec, eno najpomembnejših slovenskih meščanskih dinastij. Spoznali bomo tako rodbino kot njene posamezne člane, ki so nam poznani predvsem po njihovi glasbeni ustvarjalnosti.

Stroški ekskurzije: 26 EUR/osebo (ob udeležbi 40 oseb) oziroma 31 EUR (ob udeležbi 30 oseb) zajemajo avtobusni prevoz, vse vstopnine in vodenje. Kosilo in malica iz popotne torbe.