V torek sem kot običajno pograbila svojo šolsko torbo in se odpravila na Most k uri tečaja Spoznavanje italijanske družbe, navad in kulture. A tokrat nas je čakalo presenečenje! Naša mentorica Maura Arh nas je namesto v malo učilnico že na vhodu usmerila v dvorano društva. V tednu 8. marca nas je razveselila s pohodniškim predavanjem in kot se za praznik žena spodobi, nam je za predavatelja izbrala galantnega kavalirja stare šole, gospoda Pelicona z njegovo asistentko! Na platnu pred nami smo zagledale mogočne kamnite stopnice in se na krilih globokega predavateljevega glasu odpravile na vzpon po 4444 stopnicah Calà del Sasso …

Ob koncu XIV. stoletja so za spuščanje hlodovine s planote v dolino zgradili kamniti žleb z vzporednimi stopnicami od Sasso di Asiago do Valstagne (provinca Vicenza), nato pa so les tovorili po reki Brenti v Benetke, kjer so iz njega izdelovali ladje. Drča Calà del Sasso je bila v uporabi do XVIII. stoletja, danes pa je 2546 m dolgo kamnito stopnišče, ki se vzpenja po gozdnatem pobočju, namenjeno pohodnikom. Vendar pozor! Če vas je ob branju teh besed zagrabila neodložljiva želja, da bi se kar v hišnih natikačih odpravili do Valstagne in se preizkusili na teh stopnicah, naj vas opomnim, da brez dobre kondicije in ustrezne pohodniške obutve v slabih 2 urah ne boste zmogli premagati 744 m višinske razlike, saj se stopnice ves čas vzpenjajo z 20 do 40% naklonom! Vzpon se konča v vasi Sasso di Asiago, kjer si je mogoče ogledati muzej prve svetovne vojne. A tudi ob spuščanju v dolino ne postanejo najdaljše stopnice na svetu nič bolj položne! Če ne verjamete na besedo, vas bodo na to opozarjala vaša kolena in kolki! No, naši pohodniki so uspešno prehodili 9,8 km celotne poti in si zaslužili nagrado! Odpravili so se do mesta Bossano del Grappa, kjer so si ogledali lesen Ponte Vecchio arhitekta Palladia, ki preči reko Brento, in spomenik »Al baccio«, posvečen vsem alpincem v prvi svetovni vojni, ki so se tu poslavljali od svojih deklet in žena, ko so jih pošiljali v boje na planoto. Nato pa so zavili še v Poli Museo della Grappa. Družina Poli se z destilacijo žganja ukvarja že od leta 1898. V muzeju so si ogledali postopek destilacije in žganje nato tudi degustirali. Ob pogledu na bleščeče trebušaste kotle za žganjekuho z umetelno zavitimi bakrenimi cevmi sem še jaz začutila prijeten okus po »dobri grappi« v ustih!
Za konec pa nam je mentorica pripravila še eno darilo: ta teden nam ni naložila domače naloge. Juhuhuuu! Tako je moja šolska torba lahko ves teden brezskrbno počivala in si za Dan žena privoščila prijetno lenuharjenje!
Vlasta I. B.

 

Izjemna arhitektura s 4444 stopnicami je med najdaljšimi na svetu. Nismo jih šteli, a verjamemo (2x)!

Simbol Bassana je Ponte Vecchio, pokrit lesen most, ki združuje oba bregova Brente v središču mesta; Ponte Vecchio je danes turistična atrakcija Instagrama.

 

To območje je zelo znano po proizvodnji žganja. Destilerij je veliko, najbolj znani sta Poli in Nardini.
Zanimivo je, da je Bassano že precej severno in da tukaj ne raste vinska trta, tropine pripeljejo iz okolice Breganze (blizu Vičence).