Edo Pelicon je povezoval program s spomini na študentska leta in na začetek neke daljne pomladi. Vrnil se je kakšnih 50 let nazaj, ko je študente rednih univerz v pomladnih dneh naravnost razganjalo. Veliko Ajdovcev se je družilo v 10. bloku študentskega naselja na številki 314. Glasno so praznovali. Pa so jih spraševali, kaj praznujejo. Odgovor je bil: »Prvi dan pomladi.« Praznovanje se je zavleklo in nadaljevalo še naslednji dan. Pa so ponovno spraševali, kaj pa danes praznujete?  Odgovor: »Danes pa drugi dan pomladi.« Na mizi je bil pisalni stroj in vsak je nanj kaj napisal. Stvaritve so nato objavili v ‘Latniku’, glasilu ajdovskih študentov, predhodniku današnjega Latnika. Tako je nastala tudi pesem o pomladi Ivana Mermolje – Ičeta, ki jo je Edo zrecitiral.

Leta pa tečejo in tokrat smo praznovali tretji dan pomladi, tokrat na univerzi za tretje življenjsko obdobje. Nismo več tako glasni, hormoni so se nam umirili, družimo pa se še vedno zelo radi. V teh pomladnih dneh slavimo svetlobo in lepoto prebujajoče narave. V popkih se zrcalijo novi začetki. Ciklično se ponavlja novo življenje od semena, cvetov do ploda in spet naokrog. In to cikličnost bomo vnesli tudi v naša praznovanja. Odločili smo se, da bomo vsakokrat predstavili delovanje ene ali dveh dejavnosti naše Univerze. Predstavila se je že lutkovna skupina Žar; na zaključni prireditvi se bodo predstavile plesne skupine;  tokrat pa sta na ogled postavili svoja dela dve delavnici: ‘Aranžiranje cvetja’ ter ‘Likovna’.

Člani likovnih delavnic se prvič skupno predstavljajo. Mentor najstarejšega likovnega krožka Anton Bavčar je spregovoril o zanimivih začetkih likovnega ustvarjanja. Njegova učenka in sedanja mentorica Silva Copič pa o tehnikah in načinu ustvarjanja v drugih dveh delavnicah. Besede Vincenta Van Goga »Sanjam o slikanju in slikam svoje sanje« naj bodo našim likovnikom v navdih.

Tako aranžmaji cvetja kot predstavljena likovna dela, so požela veliko pohval.

Med programom se je odvil tudi uradni del skupščine, ki je obsegal pregled in potrditev finančnega poročila tekočega študijskega leta, poročila nadzornega odbora, programa dela in finančnega plana za naslednje študijsko leto ter spremembe v statutu.

Presenečenje večera sta bila glasbenika Marjan Božič z orglicami in kitaro ter Aleš Bolko s kitaro in s svojim značilnim vokalom. Zaigrala in zapela sta šest znanih skladb, ki so šle poslušalcem tako v uho, da so tudi sami zapeli. Z bučnim aplavzom so si prislužili še glasbeni dodatek.

Sledila je pogostitev. Naše članice so napekle veliko zelo dobrega peciva, za kar se jim vsi iz srca zahvaljujemo.

Zapisala: Jerica Pelicon

Fotografije: Vili Vetrih, Franko Žgavec, Polona Kovač