Za ogrevanje pred jesensko sezono kratkih pohodov društva Most je vodja Vesna Bratina izbrala Lokarjevo pot. Uradno so jo predali namenu maja letos in s tem obeležili 130-letnico rojstva znamenitega ajdovskega pisatelja in zdravnika. Pot se sicer začne pred Lokarjevo rojstno hišo, toda Vesna je iz praktičnih razlogov zborno mesto oklicala na parkirišču za Lokarjevo hišo. Prva postaja poti, ki je označena z zelo domiselnim znakom, nalivnim peresom z modro markacijo, je ob Lokavščku, kjer se je Lokar rad kopal (»Kopelca«) in kjer ga je v fotografski objektiv ujel njegov veliki prijatelj in umetniški sopotnik Veno Pilon.

Kopelca

Pot se potem zložno vije proti Lokavcu, kamor je Lokar hodil na obisk k sorodnikom, v zaselku Čohi pa zavije proti Gorenjam. Na najvišji točki (250 m nadmorske višine) je ob robu asfalta označena energijska točka. Pohodniki so skušali s točke posrkati porabljeno energijo, kaj več pa je niso niti več potrebovali, saj gre pot mimo izvira Hublja samo še navzdol.

Nestabilno vreme oziroma nočno deževje je najbrž mnoge odvrnilo od pohoda, pogumnejša petnajsterica pa se je opremila z dežniki, ki pa so ostali v nahrbtnikih. Še več, po nekaj manj kot dveh uricah hoje in dobrih sedmih kilometrih, je pohodnike sonce že pošteno ogrelo.

J. Pelicon