GIBANJE IN ŠPORT

Ples v parih II

Ples v parih II

Po mnenju strokovnjakov različnih smeri je ples na splošno in še posebej ples v parih ena od najbolj koristnih aktivnosti, zlasti za starejše. V Mostovi skupini Ples v parih II nas pleše 7 parov, kar je ravno primerno za našo dvorano. Povprečna starost članov skupine...

Sprehod v Vipavski Križ

Sprehod v Vipavski Križ

Sprehod, ki je ratal kratek pohod Sijaj, sijaj sončece, ker je zelo mrzlo ... Kratek pohod s parkirišča na Cesti proti Vipavskemu Križu. Štiriperesna deteljica je po kratki hoji po asfaltu zavila na poljsko pot okoli Križa, prečkala cesto Kukovže-Wajdušna in se po...

Krajši pohod Slap-Lože

Krajši pohod Slap-Lože

Krajši pohod Slap-Lože   Tokratni krajši pohod Društva Most smo pod budnim očesom mentorice Vesne Bratina začeli na posestvu Rouna, ki se nahaja kakšen kilometer od vasi Slap. Jutro je bilo hladno, po travnikih slana, sonce je počasi kukalo izza Nanosa in...

Pohod Korte-Krog-Kaštelir

Pohod Korte-Krog-Kaštelir

V soboto, 20. januarja, smo organizirali daljši pohod. Tokrat smo se odpravil na potepanje po zaledju Istre. Avtobus smo parkirali v Kortah, ki je največja vas tega področja. Kar 54 se nas je zbralo. Pot je pomagala izbrati in nas po njej vodila Helena Košir, doma iz...

PLES

👞 FOLKLORA

Mentorica Silvana Bajc

V folklorni skupini so s posebnimi koreografijami povezali v splete večje število različnih plesov – primorske plese od Trente do slovenske Istre in dolenjske ljudske plese. Folkloristi vabijo k vpisu pare in posameznike, da se jim pridružijo. Zaplešite in zapojte z njimi ter jim tako pomagajte ohranjati ljudsko izročilo v plesu in ljudski pesmi. Edina pogoja za pridružitev k skupini sta melodični in ritmični posluh.

Vaje enkrat tedensko vsak četrtek od 19. do 21. ure v dvorani Most.

💃🕺 PLES V PARIH

  1. PLES V PARIH začetna skupina – mentor Branko Lavrenčič
  2. PLES V PARIH 2 – mentor Branko Lavrenčič
  3. PLES V PARIH 3 – mentor Boštjan Podgornik

Ples je primerna aktivnost v tretjem življenjskem obdobju, saj poleg možganov razgiba vse dele našega telesa, od glave do nog. Dobro deluje na spomin, saj si moramo zapomniti številne plesne korake in jih po navodilih mentorja pravilno umestiti med že znane figure.

Vaje enkrat tedensko ob ponedeljkih – skupina Ples v parih 2 od 18. do 20. ure, Ples v parih 3 pa od 20. do 22. ure v dvorani Most.

 

 

👟 PLES POSAMEZNO

Mentorica Lana Pizzoni

Skupina omogoča učenje različnih plesov tudi tistim, ki nimajo partnerja za ples v parih. Pridružite se plesu v skupini, če ste navdušeni nad plesom in bi se radi razgibali ob plesnih korakih. Dobra družba, sprostitev in gibanje ob ritmih salse, bachate, čačačaja, countryja … so zagotovljeni.

Vaje enkrat tedensko – začetna skupina ob petkih od 15.00 do 16.30, nadaljevalna skupina ob četrtkih od 17.00 do 18.30 v dvorani Most.

👯‍♀️ PLESNA SKUPINA AJDA

Mentorica Alice Stojko Saliu, Plesni center ADC

Program zajema učenje različnih plesov, predvsem na pop glasbo s poudarkom na slovenskih pesmih, učenju ‘line dance’ ali plesa v vrsti na country glasbo, družabnih in show plesov. Skupina bo utrjevala že osvojene koreografije, se učila novih ter le-te predstavljala na nastopih. AJDA k vpisu vabi nove članice, željne plesa in druženja, da se jim pridružijo.

Vaje enkrat tedensko ob sredah od 18.15 do 19.45 (oziroma pogosteje pred nastopi) v dvorani Most.

🥾 POHODI

SPREHODI

Mentorica Vesna Bratina

Marsikateri član se ne more več udeleževati daljših in krajših pohodov zaradi zdravstvenih težav ali starosti, zato uvajamo novo pohodniško skupino, ki smo jo poimenovali Sprehodi. To bodo kratki pohodi (3 do 5 km) z vmesnimi postanki za predihavanje in razgibavanje, ki naj bi bili v počasnem tempu primerni tudi za tiste, ki so manj hitri.

Predvidoma enkrat mesečno ob torkih.

 

KRAJŠI POHODI

Mentorica Vesna Bratina

Krajši pohodi so namenjeni vsem, ki radi spoznavajo kraje in lepote narave v bližnji okolici, so radi telesno aktivni, vendar ne zmorejo daljših pohodov. Pohodi trajajo približno tri ure in potekajo predvidoma dvakrat mesečno ob petkih.

 

 

POHODNIŠTVO – SPOZNAVAJMO SLOVENIJO

Mentor Branko Lavrenčič

Načrtujemo pohode po lahkih planinskih do srednje težkih pohodniških poteh po slovenskem sredogorju in dolinah. Poskušamo se izogibati asfaltu, pretiranim strminam in spustom. Včasih povežemo različne označene ali tudi neoznačene poti, ki jih svetujejo domačini ter pripravimo program, ki se prilagaja kondicijski strukturi pohodnikov. Obiščemo naravne in zgodovinske znamenitosti, prehodimo krajevne, učne in ostale poti.

Pohodi, organizirani predvidoma enkrat mesečno ob sobotah, so prilagojeni generaciji tretjega življenjskega obdobja.

RAZGIBAVANJE

🧘 JOGA

Mentorica Jana Kržišnik

V življenjskem obdobju, ko fizična moč in umske sposobnosti polzijo preko svoje polne življenjske moči v obdobje umirjanja, je skrb za svoje telo, njegovo gibljivost in prožnost še kako pomembna. V ure joge je vključena skrb za fizično, energetsko, čustveno, mentalno in duhovno telo. Le ta nam pomaga preMOSTiti morebitne težave na poti in izboljšati kvaliteto življenja.

Vsaka vadbena ura vključuje: začetno umirjanje in dihalne vaje; osrednji del iz zaporedja večih vaj za zdravo hrbtenico, gibljivost sklepov in vaj raztezanja; ter zaključno vodeno sproščanje, s katerim opuščamo vse napetosti.

Vadbe enkrat tedensko ob sredah od 10.00 do 11.15 v dvorani Most.

 

🚲 KOLESARJENJE

Mentor Branko Lavrenčič

Kolesarski izleti so prilagojeni navadnim kolesom in sposobnostim udeležencev. Na kolesih spoznavamo Vipavsko dolino, odpravimo se tudi na daljša, ne preveč naporna kolesarska potovanja po Krasu, ob
izlivu Soče, po slovenski Obali …

Srečanja predvidoma enkrat mesečno ob sobotah.

 

 

🤸‍♂️ TELOVADBA IN RAZGIBAVANJE

Mentorica Špela Pavlin

Strokovno vodene vaje za krepitev mišic, pravilno držo in raztezanje telesa. Program vključuje ogrevalne vaje, vaje za ohranjanje gibljivosti sklepov in mišic, poudarek je tudi na vajah za ravnotežje ter pravilnem dihanju med izvajanjem posameznih vaj. Telovadba poteka ob spremljavi nežne glasbe in je primerna za moške in ženske v zrelih letih.

Vaje enkrat tedensko ob sredah od 17.00 do 18.00 v dvorani Most.

🟠 TAI CHI-QI GONG

Mentorica Maura Arh

Vadba TAI CHI-QI GONG, 4000 let stara kitajska veščina gibanja, je telovadba za telo, um in duha, za vse generacije, za začetnike in izkušene. S počasnim krožnim gibanjem, ki se izvaja stoje ob nežni glasbi, se usklajeno z dihanjem krepi telo, vitalnost, pozornost, zavedanje, sproščenost, psiho-fizično ravnotežje, spomin, stabilnost …

Vadba vključuje ogrevanje, krepitev organov po sezonah, kratke Qi Gong vaje in Tai chi forme, samomasažo …

Vaje enkrat tedensko ob torkih od 18.30 do 20.00 v dvorani Most.

 

Dobimo se na Mostu!

 

051 205 242

most.u3@gmail.com

Gregorčičeva 21, 5270 Ajdovščina