V dvorani Društva MOST je v novembru potekala predstavitev knjige Črno bela slika v barvah, avtorice Marjete Žigon. Prireditev je pritegnila mnogo poslušalcev. Poleg članov društva so dvorano napolnili sorodniki, bivši sodelavci in prijatelji avtorice.

Marjeta Žigon je dolgoletna članica Mostovega krožka Ustvarjalno pisanje. Mentorica krožka profesorica Ivana Slamič je knjigo Črno bela slika v barvah uredila in napisala spremne misli. Z njej lastnim profesionalnim in iskrivim pristopom za povezovanje je avtorico spodbudila, da je spregovorila o svojem življenju, o nagibih in motivih za besedno ustvarjanje.

Zakaj pisati, se v uvodnem besedilu sprašuje Marjeta. In odgovor je: ker v sebi nosim na tisoče misli in čustev, ki me neizrečene, nenapisane bremenijo. Kljub pomislekom se je odločila, da se odpre in ubesedi svoja občutja, spoznanja in doživetja.

V knjigi objavljene fotografije in prozni sestavki prikazujejo življenje, zapise zgodb predvsem iz otroštva v Beli. V Beli, ki ji, čeprav že dolgo ne živi tam, za vedno ostaja v njenih mislih in lepih spominih. Navdušeno ljubiteljico narave, planinko, nabiralko gob očarajo lepote, ki jih vidi, doživlja in jo vzpodbudijo, da jih zapiše, ubesedi.

Poezija, krajše pesmi, so osebna izpoved čustev, porojenih ob svetlih in manj svetlih trenutkih, iz katerih je bilo prepleteno življenje.

Poleg avtorice in povezovalke sta prozo in pesmi brala tudi Mara Perger in Matej Repič. Kitarist in pevec Nejc Saksida ter Moški pevski zbor Razpotje so večer popestrili z glasbo. Na mizi, pripravljeni za pogostitev in druženje je kraljeval lep, velik jurček, prav tak, kot ga je Marjeta opisala v eni od zgodb.

Prireditev je bila lep in kulturno bogat dogodek.

Dora Furlan