Današnji Krajši pohod je bil namenjen v čast našega člana Franka Žgavca, ki je pred kratkim praznoval okroglih – 2×35 let. Zbrali smo se v Dobravljah na železniški postaji. Najprej smo krenili proti Skriljam. Že pred vasjo smo zavili proti jugu in hodili vzporedno s cesto. Franko se je na pohod zelo dobro pripravil. Pred prečkanjem glavne ceste je iz nahrbtnika potegnil dva rdeča loparja. Na eno stran ceste je šel on ustaviti promet, na drugo pa Ljubo Vidrih in tako smo jo vsi varno prečkali.
Hodili smo po poljskih poteh v smeri proti Dobravljam, kjer se je ravno tajala slana, tako da je bila trava kar mokra. Ob pričetku pohoda je bilo namreč okrog 0ᴼC, kasneje pa se je ogrelo. Ni kaj, zima nam kaže prve zobe.
Ustavili smo se v Dobravski cerkvi in si ogledali njeno notranjost. Poslikal jo je naš rojak iz Šturij (Ajdovščina) Anton Cebej, eden od najpomembnejših baročnih slikarjev 18. stoletja na Slovenskem. Zdenka je zgodovinsko orisala cerkev svetega Petra in nam opisala Cebejevo poslikavo prezbiterija, s prizori Sv. Petra, Sv. Pavla in Marijino kronanje. V Dobravljah je takrat delovala bratovščina sv. Janeza Nepomuka, zato je na južno steno naslikal še njihovega zavetnika. Hkrati je za stranski leseni oltar, za katera je najbrž pripravil tudi načrte, naslikal oltarno podobo Sv. Apolonija z veduto Vipavskega Križa. Franko nam je povedal, da je cerkev zelo obiskana in da se v njej poročajo pari iz cele Slovenije.
Nato smo šli k Franku domov. Najprej smo mu še enkrat uradno voščili in predali darila. Tu so nas že čakali žena, sin in prijazne sesede. Zelo lepo so nas postregli. Če naštejem samo nekaj jedi: zelo dobre domače suhe mesnine, še tople hrenovke v listnatem testu, francoska solata, sir in dve vrsti kruha. Posladkali smo se s sladicami: tiramisu v kozarčku, kuglof, orehovi rogljički in rumove kroglice; sledila je kava. Tudi pijače ni manjkalo….
Hvala Franko, še enkrat. Med drugim tudi zato, ker si poskrbel, da nam danes ni bilo treba kuhati kosila.
Tekst: Jerica Pelicon
Foto: Vesna Bratina, Jerica Pelicon, Vili Vetrih