Praznovanje je potekalo v četrtek, 30. novembra 2023, v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini. Lepo obletnico so počastili s svojo prisotnostjo tudi predstavniki Občinskih uprav Ajdovščine in Vipave, številni gosti iz sosednjih Univerz za tretje življenjsko obdobje v Sloveniji in zamejstvu, simpatizerji in člani Društva Most. Predsednik Društva Most, Stane Kodele, je predstavil pot in pomen delovanja Mosta v okolju, kjer živijo in delujejo v tretjem življenjskem obdobju in si želijo popestriti svojo vsakdanjost. Predstavili so tudi izobraževalne vsebine ter gibalne in ustvarjalne dejavnosti. Bogate vsebine so zajete v 39 različnih programih, ki jih vodijo od izobraževanja, umetniškega izražanja, raziskovanja, medgeneracijskega sodelovanja, gibanja za mobilnost in zdravje, ohranjanja ročnih spretnosti do navezovanja socialnih stikov in sklepanja prijateljstev.

Podelili so častne nazive vidnim članom Društva Most, ki so s svojim delom prispevali k dobremu delovanju. Marija Brecelj je postala častna predsednica, Dora Furlan, Klara Štrancar in Marjan Polanc pa častni člani.

V prazničnem programu sta sodelovala tudi baritonist Peter Grdadolnik in pianistka Andreja Kosmač. Osrednji dogodek je bila predstava lutkovne skupine Žar, ki je ob svoji 20. obletnici na oder postavila zgodbo Zelenega fantka, avtorja Vinka Möderndorferja. Vsebinsko in tehnično sta prireditev oblikovala zakonca Pelicon, Edo je prireditev tudi povezoval.

 

Jana Črnigoj

fotografije Silvester Čotar, Marjan Polanc