Leto 2023 se poslavlja. Pred nami je le še nekaj decembrskih dni, mestne ulice in trgi so že bogato okrašeni z lučkami, ki čarajo praznično vzdušje in nas polnijo z novoletnimi pričakovanji. Kako hitro čas beži! Oktober, november, december – trije meseci študijskega leta so že za nami …
Na Društvu Most smo si v tem šolskem letu zastavili pester program. Veseli me, da so vsi jezikovni tečaji dobro zaživeli. Tudi v tem šolskem letu uspešno nadaljuje z delom tečaj Pogovori v angleščini z mentorico go. Jelko Breščak in tečaj Spoznavanje italijanske družbe, navad in kulture pod mentorstvom ge. Maure Arh, ki letos vodi tudi Obnovitveni tečaj francoščine. Poleg tega smo uvedli še drugi tečaj Italijanščine od začetka z novo mentorico go Ano Vidrih Gregorič. Po nekaj letih pa je ponovno zaživel tudi tečaj Nemščine za začetnike, ki ga vodi ga. Irena Rustja.
PRAZNOVANJE MARTINA: Ga. Maura je jeseni s svojimi tečajniki pripravila skupno martinovanje. Italijanske tečajnice so v kuhinji na Mostu spekle fokačo z olivami in neapeljsko pico, francoske tečajnice pa so poskrbele za sladico. V prijetni družbi z dobro jedačo in pijačo so se romanski jeziki hitro razvezali! Skupno doživetje bi veljalo še ponoviti!
PROJEKTNI DAN NA SREDNJI ŠOLI: Člani tečaja Pogovorne angleščine in Italijanščine od začetka so sodelovali na Projektnem dnevu srednje šole Veno Pilon. V skupnih jezikovnih delavnicah so na medgeneracijski način pridobivali novo znanje in se na sproščujoč način družili z dijaki. Prijetna izkušnja za vse generacije!
Tudi na področju krožkov smo si ob pričetku šolskega leta zastavili smele načrte. Pri Astronomiji nas mentor g. Jože Rutar sproti obvešča o zanimivem dogajanju na nebu, tako smo lahko decembra občudovali meteorski roj Geminidov s številnimi utrinki. Udeležili smo se predavanja prof. dr. Andreje Gomboc o ženskah v astronomiji v Novi Gorici in predavanja mladega raziskovalca goriške univerze Mihe Živca na temo najvišjih energij v vesolju, ki je potekalo v ajdovski Garaži.
Na srečanjih krožka Družabne igre je vzdušje vedno veselo in prijetno! Letos se pridno učijo tarok, posvetiti se nameravajo tudi šahu. Krožek Krepitev spomina pod mentorstvom ge. Blanke Samec je dobro obiskan, za miselno telovadbo jim mentorica pripravlja najrazličnejše zanimive naloge.
Pod vodstvom prof. Ivane Slamič potekata dva krožka: Besedno ustvarjanje od Tolminskega do morja in Ustvarjalno pisanje. Med njihovimi dosežki v tem šolskem letu naj posebej podčrtam knjižni prvenec ge. Marjete Žigon, s predstavitvijo knjige Črno bela slika v barvah nas je navdušila!
Lutkovna skupina Žar je se je novembra predstavila z novo igro Zeleni fantek in osvojila publiko! Z novo predstavo je nastopala tudi na proslavi ob 25-letnici delovanja naše univerze za tretje življenjsko obdobje.
Prizadevna mentorica krožka Spoznavanje narave prof. Irena Breščak nam vsak mesec pripravi zanimivo ekskurzijo. Tako so v decembru obiskali prelepo kraško jamo Vilenica, ki je najstarejša turistična jama v Evropi! Ustavili so se tudi na prazgodovinskem gradišču Debela griža na Krasu.
Krožek Zgodovinska potepanja je pričel z delom že v septembru, ko so skupaj s pohodniki -Spoznavajmo Slovenijo obiskali Kočevsko. V novembru pa so sodelovali tudi pri PROJEKTNEM DNEVU srednje šole. Člani krožka z mentorico go. Zdenko Žigon so se skupaj z dijaki odpravili na potepanje po Ajdovščini in si ogledali našo industrijsko tehnično dediščino od Fužin do Jochmannovega mlina.
Dobro so zaživele tudi letošnje novosti. Pri krožku Potopimo se v glasbo pod mentorstvom g. Igorja Hodaka slikovito potujemo skozi zgodovino glasbene umetnosti od prve piščali iz najdišča Stare babe do pozno renesančnega skladatelja Jakoba Petelina Gallusa. Krožek Umetnostna zgodovina poteka pod okriljem Pilonove galerije. V decembru smo skupaj z krožkom Zgodovinska potepanja počastili Ta veseli dan kulture in obiskali Ljubljano. Ogledali smo si Cukrarno, Center Rog in razstavo slovenskih slikark in kipark v obdobju 1850 do 1950 v Mestnem muzeju. Po novem letu pa bo zaživel tudi fotografski krožek – Vipavska svetloba pod mentorstvom ge. Polone Ipavec. Prvič se bodo srečali v torek, 30. januarja 2024 ob 18.00 na Mostu. S krožkom Spet v kino smo si ogledali filmsko poslastico Cherbourški dežniki. Pod okriljem Ljudske univerze smo v tem šolskem letu organizirali več delavnic s področja digitalnih kompetenc, v sodelovanju z Centrom za krepitev zdravja ZD Ajdovščina smo izvedli delavnico o povišanem krvnem pritisku …
Vsem članicam in članom naše velike družine tečajev in krožkov se od srca zahvaljujem za vašo zagnanost in pripadnost! Želim vam prijetne praznike, v novem letu pa veliko zdravja, delovnega elana, vedoželjnosti, vztrajnosti in prijetnega druženja na Mostu! Prav vsakemu od vas pa naj se v novem letu izpolni tudi kakšna najbolj skrita želja, ki kot iskrica tli v vašem srcu!
SREČNO!
Vlasta Iljič Brecelj, koordinatorka tečajev in krožkov Društva Most