ZGODOVINSKA POTEPANJA: GRAD LOŽE

v četrtek, 11. 4. 2024, 

zbirno mesto ob 15.15 na avtobusni postaji Ajdovščina

 

V aprilu vas vabimo na grad Lože. Nad vasjo Lože na razglednem pobočju je že v 12. stoletju stal srednjeveški dvor, okrog leta 1675 pa je Janez Filip Cobenzl dal zgraditi dvorec, ki je vse do druge svetovne vojne služil kot domovanje premožnih družin. Nazadnje je v njem živela družina Mayer, ki se je tu naselila že v 18. stoletju. Zadnji lastnik je bil Evgen Mayer (1889–1970), ki je bil izšolan agronom. Ukvarjal se je z vinogradništvom in sadjarstvom, na gradu, ki je slovel tudi po bogati knjižnici in zbirki umetniških slik, pa so se pogosto zbirali slovenski umetniki. Na gradu je bilo zaposlenih okrog 35 ljudi.

Na novoustanovljeni Univerzi v Ljubljani (1919) je bila leta 1920 za doktorico filozofije kot prva na slovenskih univerzah promovirana njegova sestra Ana Mayer Kansky (1895–1962). Med drugo vojno se je družina Mayer odselila, medtem pa so grad izropali preostale opreme. Evgen Mayer je moral 7. maja 1945 proti odškodnini podariti grad in posesti splošnemu ljudskemu premoženju, kar pa je pogojeval s tem, da bo v gradu kmetijska šola. Ta je bila le kratkega daha, potem pa je grad sameval in bolj ali manj propadal, razni poskusi revitalizacije se niso obnesli.

Pred kratkim so dediči dobili grad nazaj in ustanovili Kulturno Društvo von Leitenburg. Ob koncih tedna se jim pridružijo prostovoljci, ki pomagajo ob raznih delih na gradu in v okolici. Nedaleč od gradu so postavili tudi prvo klopco velikanko v Sloveniji (takrat 325. v EU).

Dobimo se torej v četrtek, 11. 4. 2024, ob 15.15 na avtobusni postaji v Ajdovščini. Porazdelili se bomo po avtomobilih in se odpeljali v Lože. Na gradu nas pričakujejo ob 16. uri.

Prispevek za obisk gradu: 3 EUR

Udeležbo sporočite do vključno srede, 10. 4., do 12. ure.