• Spoznavanje narave: Petelinjsko jezero

v sredo, 10. 4. 2024, ob 8.30 z avtobusne postaje v Ajdovščini, prevoz z osebnimi avtomobili; povratek do 14. ure

Na tokratnem srečanju krožka si bomo ogledali Petelinjsko jezero in ekomuzej v bližini Pivke.
Cena ogleda je 10 EUR. Potrebna je ustrezna obleka in obutev v primeru slabšega vremena.
Priporočamo palice, pot pa ni zahtevna. Malica iz nahrbtnika.

 

  • Zgodovinska potepanja: grad Lože

četrtek, 11. 4. 2024, ob 15.15 na avtobusni postaji v Ajdovščini, prevoz z osebnimi avtomobili

V aprilu vas vabimo na grad Lože. Nad vasjo Lože na razglednem pobočju je že v 12. stoletju stal srednjeveški dvor, okrog leta 1675 pa je Janez Filip Cobenzl dal zgraditi dvorec, ki je vse do druge svetovne vojne služil kot domovanje premožnih družin. Nazadnje je v njem živela družina Mayer, ki se je tu naselila že v 18. stoletju. Zadnji lastnik je bil Evgen Mayer, ki se je ukvarjal z vinogradništvom in sadjarstvom, na gradu, ki je slovel tudi po bogati knjižnici in zbirki umetniških slik, pa so se pogosto zbirali slovenski umetniki. Na gradu je bilo zaposlenih okrog 35 ljudi.
Na novoustanovljeni Univerzi v Ljubljani (1919) je bila leta 1920 za doktorico filozofije kot prva na slovenskih univerzah promovirana njegova sestra Ana Mayer Kansky (1895–1962). Med drugo vojno se je družina Mayer odselila, medtem pa so grad izropali preostale opreme. Grad in posesti so proti odškodnini podarili splošnemu ljudskemu premoženju. V gradu je bila kratek čas kmetijska šola, potem pa je grad sameval in bolj ali manj propadal, razni poskusi revitalizacije se niso obnesli.

Pred kratkim so dediči dobili grad nazaj in ustanovili Kulturno Društvo von Leitenburg. Ob koncih tedna se jim pridružijo prostovoljci, ki pomagajo ob raznih delih na gradu in v okolici. Nedaleč od gradu so postavili tudi prvo klopco velikanko v Sloveniji (takrat 325. v EU).
Prispevek za obisk gradu: 3 EUR

 

  • 20 let pohodništva

v petek, 12. 4. 2024, ob 19. uri v dvorani MOST

Ob praznovanju 20-letnice pohodništva na naši univerzi se nam pridružite na nepozabnem popotovanju skozi spomine. Predstavitev pripravlja Silvester Čotar, ki je dolgo let vodil daljše pohode »Spoznavajmo Slovenijo« skupaj z ženo Mijo. S slikovnim gradivom in besedo bomo zajeli prva druženja na pohodih, ki sta jih vodila najprej Silvester in Jelka Lemut, pa vse do danes, ko je pohodništvo postalo najštevilčnejša aktivnost društva in sta jih začasno prevzela Branko in Zdenka Lavrenčič.
Spomnili se bomo vseh druženj na pohodih, delili zgodbe, vtise in fotografije z naših najljubših pohodov. Obujali bomo spomine na sončne vrhove, osupljive razglede, dišeče gozdove, na zanimive kraje v naši lepi Sloveniji, in nenazadnje na prijetno družbo, ki nas je spremljala na vsakem koraku.
Veselimo se srečanja z vami in skupnega praznovanja naših pohodniških dosežkov v teh dvajsetih letih.

 

  • Kolesarjenje: pot do Batuj

v soboto, 13. 4. 2024, zbirno mesto ob 8. uri na spodnjem parkirišču Supernove Ajdovščina

Vabimo vas na kolesarski izlet po Vipavski dolini od Ajdovščine do Batuj in nazaj. Pot bo potekala po makadamskih poteh ob reki Vipavi in je pretežno ravninska, primerna za vsakogar.
Prijava ni potrebna; prosimo vas le, da ste na zbirnem mestu ob dogovorjeni uri (ob 8.00).

 

  • Krajši pohod

Naslednji krajši pohod je predviden za petek, 19. 4. Kam nas bo pot popeljala, boste naknadno obveščeni. Glede na muhasto vreme vas o točnem datumu še naknadno obvestimo.
V petek zvečer, 12. 4., pa naj vas pot popelje do Mostove dvorane, kjer bomo ob predstavitvi pohodov podoživeli lepote prehojenih poti po naši lepi Sloveniji pod mentorstvom Silvestra in animatorstvom Mije Čotar. Za vse lepe trenutke, ki smo jih z njima preživeli, pa je beseda HVALA premalo…torej se vidimo, da ga za vse nagradimo še z bučnim aplavzom.

 

  • Odprtje likovne razstave Klare Bratina

v petek, 19. 4. 2024, ob 19. uri v dvorani MOST

Klara Bratina, članica likovne delavnice Društva MOST, se bo predstavila na svoji samostojni likovni razstavi. Ob odprtju razstave načrtujemo krajši kulturni program, lepo vabljeni.

 

  • Pohodništvo – Spoznavajmo Slovenijo

Naslednji pohod bo predvidoma v maju.

 

Stane Kodele, predsednik Društva MOST

Ajdovščina, 8. 4. 2024