V kar hladnem petkovem jutru smo se Mostovi pohodniki tokrat odpeljali proti Krasu. Pri romarski cerkvi Device Marije Oberšljanske tik pred Tomačevico smo parkirali in se od tu dalje podali po pešpoti skozi gozd. Ob njej smo kmalu že lahko poslikali in vonjali cvetoče šmarnice. Klopov v jutranji rosi morda res še ni bilo, a naša pohodnica poskrbi za tiste, ki smo na to pozabili in nas že takoj na začetku pospreja, da nas zaščiti. Hvala, Pia!

Kmalu v že prijetnih sončnih žarkih prispemo v Tomačevico, kjer nas čaka nekaj asfalta. Le kratek čas ob glavni cesti nas skupina 19 pohodnikov koraka v gosjem redu. Ko zapustimo glavno cesto, pa ob občudovanju lepot kraške narave in prijetnem klepetu mimogrede že prispemo v Gabrovico. Sledi kratek postanek, kjer stoji stara baročna cerkev sv. Petra in kot zanimivost le prezbiterij še pokrivajo skrle. Pa gremo dalje po cesti, ob kateri so cvetoči travniki, med njimi tudi prve cvetoče potonike, a mi pa le v pričakovanju na pogled jurjovk oz narcis. Iz stranske ceste spet prispemo na glavno iz Komna proti Štanjelu, a po le cca 200 m prispemo do pričakovanih lepot. Vse takoj prevzame pogled po travnikih, odetih v belino opojno dišečih jurjovk. Sledi postanek za slikanje in malico. S kozarčkom domačega jagra pa nas pogosti ob njenem nedavnem rojstnem dnevu pohodnica Jožka, kateri nazdravimo.

Treba je dalje spet proti Gabrovici, tu pri spomeniku sredi vasi le še par besed in nadaljujemo. Cesta skozi kraško vasico nas pripelje na lepo urejeno novo kolesarsko pot. Tempo hoje, v že kar toplem dopoldnevu, se malo upočasni, a po dobrih 2 km prispemo na naš cilj do svojih avtomobilov. Tu sledi le še zahvala za lep pohod in želja pohodnikov, da se kmalu spet srečamo v lepotah pomladno odete narave. Tako je naš slabih 10 km dolg pohod zaključen. Sledi pa le še povratek proti naši dolini.

Vesna Bratina

Fotografije Vesna Bratina, Franko Žgavec