• Krajši pohod

v petek, 10. 5. 2024, zbirno mesto ob 8. uri na parkirišču na letališču pri nogometnem igrišču

Tokrat se zaradi prireditve Rally Vipavska dolina ne bomo zbrali na običajnem mestu za gradom, ker to bodo to parkirišče zasedli dirkalniki. Tako bo zbirno mesto na parkirišču na letališču pri nogometnem igrišču. Pa naj bo tokrat še eno presenečenje – kam se bomo odpeljali na pohod, se dogovorimo na zbirnem mestu.
Lepo vabljeni, da se nam pridružite na krajšem pohodu. Študijsko leto se počasi izteka, zato izkoristimo lep petkov dopoldan za prijetno druženje.

 

 • Spoznavanje narave: Mlake pri Vipavi

v soboto, 11. 5. 2024, zbirno mesto ob 16.30 na parkirišču Supernove Ajdovščina (Ribnik), prevoz z osebnimi avtomobili

S krožkom Spoznavanje narave bomo v maju spoznavali živi svet Mlak pri Vipavi, kjer cveti že kar nekaj vrst orhidej in ilirski meček. Priporočamo terensko obutev – čevlje ali copate zaradi vlažnega terena in palice zaradi neravnih tal, čeprav pot ni zahtevna. Ne pozabite na pokrivalo, če bo sonce.
Udeležbo sporočite čim prej.
Na drugem srečanju v maju bomo šli na Malo Lazno, kjer cveti redka vrsta Kochov svišč in mogoče nad Smrekovo drago, kjer cveti kranjski jeglič.

 

 • Kolesarski izlet: Pot ob žici

v nedeljo, 12. 5. 2024, zbirno mesto ob 8. uri na spodnjem parkirišču Supernove Ajdovščina (Ribnik)

V nedeljo vas vabimo na kolesarski izlet po Poti ob žici (Pot spominov in tovarištva) v Ljubljani. Dobimo se na parkirišču pred Supernovo Ajdovščina ob 8. uri in se odpeljemo proti Ljubljani. V Ljubljani bomo parkirali na parkirišču Dolgi most.
Prijava ni potrebna; prosimo vas le, da ste na zbirnem mestu ob dogovorjeni uri (ob 8.00).

 

 • Zgodovinska potepanja: Tržič

v četrtek, 16. 5. 2024, ob 14.15 na avtobusni postaji v Ajdovščini, prihod okrog 19. ure

V maju bomo s krožkom Zgodovinska potepanja obiskali Tržič. Tržič (italijansko Monfalcone) je mesto in občina v Goriški pokrajini italijanske dežele Furlanije – Julijske krajine in je središče Medobčinske zveze Kras–Soča–Jadran. Leži na severozahodni obali Tržaškega zaliva, v bližini izliva reke Soče. Tržič je pomembno industrijsko središče s tovarno letal, tekstila, kemikalij in z rafinerijo nafte. Verjetno pa najbolj znano po tamkajšnji ladjedelnici Fincantieri, kjer gradijo največje potniške križarke. Presenečeni boste, koliko slovenskega še najdemo v tem mestecu. Na pokopališču so pokopani talci, ustreljeni v gramozni jami, v ladjedelnici so delali slovenski delavci iz zaledja: z Laškega (tako imenujemo del krasa vse do Doberdoba, prebivalci so Bizjaki), s spodnjega krasa. Zato so marsikateri spomeniki v mestu dvojezični. Če bo priložnost, si bomo ogledali tudi ladjedelniški muzej.
Stroški ekskurzije: 16 EUR/osebo (ob udeležbi 40 oseb)
Prijave sprejemamo do vključno torka, 14. 5., do 12. ure.

 

 • Odprtje likovne razstave

v petek, 17. 5. 2024, ob 19. uri v dvorani MOST

Joško Vodopivec, član likovne delavnice Društva MOST, nam bo na ogled postavil svoja likovna dela. Vabimo vas na otvoritev razstave z zanimivim kulturnim programom. Pridite v čim večjem številu. JP

 

 • Sprehodi

Sprehajalci, pomlad je tu in je že skrajni čas, da se podamo na kratek pohodič. Upamo, da se tokrat le zberemo v malo večjem številu kot na prejšnjih sprehodih in vidimo ali je bila ovira vreme ali pa kak drug razlog. Zato bomo ob tej priliki tudi rekli kako besedo, oziroma se pogovorili o željah za naprej.
Sprehod je predviden v torek, 21. 5. 2024. V kolikor bo vreme dopuščalo, se zberemo ob 8. uri za gradom. Zapeljali se bomo do Uhanj in se od tam podali na kratek pohodič ob reki Vipavi in se imeli lepo v naravi. Pot bo lahka in primerna za vse sprehajalce, zato lepo vabljeni, da se nam pridružite.

 

 • Delavnica CKZ: Vadba za bolečine v hrbtenici in testiranje telesne pripravljenosti

v ponedeljek, 27. 5. 2024, od 10.00 do 11.30 v dvorani Most

Delavnica bo potekala pod okriljem Centra za krepitev zdravja ZD Ajdovščina z naslednjim programom:
Vadba za bolečine v hrbtenici, izvajalka Eli Makorič, dipl. fiziot.
Vadba za bolečine v hrbtenici se izvaja tudi leže, pri čemer se udeleženci uležejo in ponovno vstanejo, ko zaključijo vadbo, vmesnih vstajanj ni.
Testiranje telesne pripravljenosti za starejše od 65 let, izvajalca Eli Makorič, dipl. fiziot. in Anžej Praček, mag. kineziol.
Pod strokovnim vodstvom boste opravili sklop testov za ugotavljanje telesne pripravljenosti starejših, pridobili poglobljeno oceno svoje telesne pripravljenosti in skladno z rezultatom testiranja in zdravstvenim stanjem dobili strokovni nasvet o ustrezni telesni dejavnosti za krepitev vašega zdravja.

Na delavnico prinesite s seboj ležalno podlogo, steklenico vode in manjšo brisačko, oblečeni bodite bolj športno!
Število prijav je omejeno (10 udeležencev). Prijave zbiramo do 24. 5.

 

 • Zaključna prireditev študijskega leta 2023/24 Univerze za tretje življenjsko obdobje Društva Most

v sredo, 29. 5. 2024, ob 19. uri v lovski koči nad Lokavcem

Srečali se bomo v Koči nad Lokavcem, kjer bomo uradni del združili s piknikom. Pregledali bomo na katerih področjih smo bili aktivni v tem študijskem letu. Predstavili se nam bodo plesalci skupin: Folklora, Ajda in dve skupini plesa posamezno; manjkala pa ne bo niti glasba. Srečanje bo povezoval Edo Pelicon.
Vsi, ki nimate prevoza za v kočo nad Lokavcem, javite v pisarno, da poskrbimo tudi za vas. Vabljeni, da se skupno poveselimo. JP.

 

 • Nastopi Plesne skupine Ajda

Plesalke Plesne skupine AJDA se bodo udeležile številnih nastopov in tekmovanj v naslednjih tednih. Ajdice so pripravljene, da zasijejo na novih plesiščih na prireditvah: Področni regijski šolski plesni festival v Dobravljah (23. 5.), prireditev ob koncu študijskega leta Društva MOST (29. 5.), zaključek ADC sezone »Pozdrav poletju« v Vipavskem Križu (2. 6.), druženje plesnih skupin v Ložicah (18. 6.). Za uspešen rezultat pa držimo pesti na plesnih tekmovanjih v Crikvenici, Mariboru, Krškem, na Krku in v Portorožu. Plesalkam želimo veliko uspeha na vsakem koraku plesne poti.

 

 • Žar Žari

Naša dramsko-lutkovna skupina Žar se predstavlja širši javnosti z lutkovno predstavo Zeleni fantek. V tem letu so lutkovno igrico zaigrali devetkrat predvsem v osnovnih šolah in krajevnih skupnostih. Nedavno so se uvrstili na regijsko srečanje lutkovnih skupin Saše Kumpa v Kranju, kjer so s predstavo navdušili občinstvo. Iskrene čestitke in veliko uspeha še naprej pri izvajanju lutkovne dejavnosti.

 

 • Pohodništvo – Spoznavajmo Slovenijo

Vse prijavljene bomo pravočasno obvestili po elektronski pošti ali SMS sporočilu o naslednjem pohodu. Program bo objavljen tudi na oglasni deski in na naši spletni strani.

 

 • Prevzem naročenih Mostovih majic

V marcu smo na željo pohodnikov zbirali naročila za pohodniške majice iz hitro sušečega materiala. Vsem članom, ki ste majice naročili, sporočamo, da so na voljo za prevzem. Prevzamete jih lahko v pisarni društva v času uradnih ur ob ponedeljkih (od 10.00 do 12.00) in četrtkih (od 13.00 do 14.00).
Cena majice je 9 EUR. Hkrati vam tudi sporočamo, da bo ženski model majice v velikosti M zaradi zamud pri dobavi dostavljen pozneje, predvidoma v začetku junija.
V petek, 10. 5., lahko majice prevzamete pred krajšim pohodom, prav tako boste lahko majice prevzeli udeleženci kolesarskega izleta v nedeljo, 12. 5. Pridite par minut prej na zbirno mesto in ne pozabite na 9 EUR.

Stane Kodele, predsednik Društva MOST

Ajdovščina, 8. 5. 2024