Študijsko leto 2023/24 je minilo, kot bi trenil! Še včeraj smo bili pred izbiro, v katerih dejavnostih Društva Most bi sodelovali v tekočem letu, in že je bil tukaj 29. maj, ko smo na zaključni prireditvi v Lokavcu odplesali v poletje…

Jeseni smo na naši Univerzi za tretje življenjsko obdobje pripravili pester program s precej novostmi in pritegnili k vpisu veliko novih članov. Z delom je pričelo pet jezikovnih tečajev in dvanajst krožkov … Obnovitveni tečaj francoščine je sicer zaradi nizkega števila vpisanih po nekaj mesecih zamrl, vsi ostali tečaji in krožki pa so delovali do konca študijskega leta.

Tako kot tečaj Pogovorne angleščine z mentorico Jelko Breščak je tudi novi tečaj Italijanščine od začetka z mentorico Ano Vidrih Gregorič že jeseni sodeloval z ajdovskimi srednješolci na Projektnem dnevu. Na tečaju Spoznavanje italijanske družbe, navad in kulture z dolgoletno mentorico Mauro Arh je vedno razgibano, radi sledijo dogajanju v ostalih krožkih. Po nekajletnem premoru so sedli v šolske klopi tudi na tečaju Nemščina za začetnike z mentorico Ireno Rustja. Da bodo jeseni lahko nadaljevali z delom, vabijo nove člane!

Na srečanjih Astronomije so z mentorjem Jožefom Rutarjem redno sledili aktualnemu dogajanju na nebu in v vesolju, pri krožku Družabne igre za zabavo in trening možganov so se učili igrati tarok in šah, z mentorico Blanko Samec so pri krožku Krepitev spomina reševali vaje za spomin, premetanke in aritmetične naloge. Lutkovna skupina Žar je z mentorico Maro Perger postavila na oder novo igrico Zeleni fantek in se z njo uvrstila na regijsko srečanje lutkovnih skupin v Kranju. V krožku Literarna zgodovina: Besedno ustvarjanje od Tolminske do morja so s prof. Ivano Slamič prebirali dela ženskih avtoric. Člani krožka Ustvarjalno pisanje pa so marca na Mostovi čitalnici – Svetlobe in sence otroštva delili z nami svoje spomine. Naša iskriva mentorica Irena Breščak je člane krožka Spoznavanje narave vodila na študijske oglede od Sinjega vrha do presihajočih Pivških jezer in mokrišča Mlake pri Vipavi.

S štirimi novimi krožki smo na Mostu širili svoje obzorje na področju umetnosti. Skupino Potopi se v glasbo – čarobnost zvokov je mentor Igor Hodak na slikovit način popeljal skozi različna glasbena obdobja. V krožku Umetnostna zgodovina je mentorica Tanja Cigoj najprej predstavila bogato ustvarjalnost domačega slikarja Vena Pilona, spomladi pa so obiskali razstavo Van Gogha v Trstu. Jana Črnigoj, nosilka krožka Spet v kino, je v sodelovanju s Kinoteko organizirala ogled treh starih filmov za sladokusce. Vipavska svetloba – fotografski krožek je pod mentorstvom Polone Ipavec zaživel januarja letos, jeseni pa želi svoje članstvo še povečati.

Mentorica Zdenka Žigon je v š. l. 2023/24 pripravila deset srečanj krožka Zgodovinska potepanja, trikrat v sodelovanju z drugimi skupinami, na Projektnem dnevu Srednje šole Veno Pilon je predstavila tehnično dediščino Ajdovščine. Maja je ob obisku Trbiža po 15. letih svoje mentorstvo na Društvu Most zaključila. V vseh teh letih nas je popeljala širom po Sloveniji in okolici, z žarom nam je na zanimiv in ljubezniv način neutrudno predajala svoje znanje. V vseh teh letih se je zlila z nami, neizmerno smo ji hvaležni za vse bisere, ki nam jih je podarila!

Študijsko leto je minilo, kot bi trenil. Hvala vsem mentorjem, ki so delili z nami svoje znanje in dobro voljo! Hvala animatorjem, ki so s svojo skrbnostjo ljubeznivo povezovali skupine! In hvala vsem članom, ko so novo znanje dodatno popestrili s svojimi bogatimi življenjskimi izkušnjami!

29. maja smo odplesali v poletje. Naj vsem zaželim prijetne počitnice!

Vlasta Iljič Brecelj, koordinatorka tečajev in krožkov

 

nastop skupine Ples posamezno 2 na zaključni prireditvi v Lokavcu